8 od 10 slučajeva srčanog udara može se spriječiti zahvaljujući ranom prepoznavanju OVIH SIMPTOMA kojih većina ljudi nije svjesna. Svaka sekunda je ključna!

325

Srčani udar je ozbiljno zdravstveno stanje koje zahtijeva hitnu medicinsku pomoć. Razumijevanje njegovih simptoma i djelovanje na vrijeme može biti razlika između života i smrti.

Srčani udar je jedan od vodećih uzroka smrti širom svijeta i često postaje izuzetno ozbiljno zdravstveno stanje. Megan Soliman navodi da je znanje o simptomima srčanog udara ključno za brzu reakciju i očuvanje života oboljele osobe. Iako svaki slučaj srčanog udara može biti različit, postoje određeni tipični simptomi kojih bi svi trebali biti svjesni. Rano prepoznavanje ovih simptoma i hitna medicinska intervencija mogu značajno povećati šanse za preživljavanje i minimizirati oštećenje srca.

Incidencija srčanih udara u Češkoj
Prema statistici Češkog kardiološkog društva, u Češkoj se svake godine dogodi hiljade srčanih udara. Kardiovaskularne bolesti općenito su vodeći uzrok smrtnosti u Češkoj, a infarkt miokarda nesumnjivo pripada ovdje. Kao pozitivno možemo spomenuti smanjenje mortaliteta pacijenata hospitaliziranih zbog akutnog infarkta miokarda, što svjedoči o visokom kvalitetu zbrinjavanja.

Faktori rizika kao što su gojaznost, pušenje, visok krvni pritisak i sjedilački način života i dalje doprinose visokoj incidenciji ove bolesti. Redovna edukacija o simptomima srčanog udara i prevenciji kardiovaskularnih bolesti može igrati ključnu ulogu u borbi protiv ove zdravstvene prijetnje. Prema doktoru Payal Kohli, glavni simptomi srčanog udara su sljedeći:

Bol u prsima
Jedan od najčešćih simptoma srčanog udara je intenzivan i konstantan bol ili nelagoda u grudima, koji mogu trajati nekoliko minuta ili se ponavljati, pokazuju studije. Ovaj bol se može opisati kao pritisak, stezanje, peckanje ili stezanje u grudima i često se širi na ruku, leđa ili vilicu. Važno je shvatiti da ovaj bol u grudima može biti različit kod žena i kod muškaraca, može biti praćen i drugim simptomima kao što su znojenje, nesvjestica ili otežano disanje.

Nagomilani plak u žilama uzrok je br. 1 srčana bolest. Svako može podnijeti ovo jednostavno čišćenje
Kratkoća daha
Prema riječima dr. Kohlija, još jedan uobičajeni simptom srčanog udara je nedostatak zraka ili osjećaj nedostatka zraka, koji se može pojaviti iznenada ili postepeno. Pogođena osoba može imati poteškoća s disanjem, osjećati se ugušeno ili slabo, i možda će morati češće disati ili koristiti mišiće prsnog koša za disanje. Na web stranici ZdravéStravování također smo vas obavijestili da nedostatak zraka može biti jedan od simptoma plućnog edema.

Mučnina i povraćanje
Mučnina i povraćanje su drugi mogući simptomi srčanog udara, posebno kod žena. Ovi simptomi mogu biti povezani s osjećajem nelagode ili mučnine u želucu i mogu prethoditi ili pratiti bol u grudima. Važno je zapamtiti da se ovi simptomi često mogu previdjeti ili zamijeniti za druge probavne probleme, navodi se na web stranici Healthline.

Umor i slabost
Iznenadni i neobični umor ili slabost također mogu biti simptom srčanog udara, o čemu svjedoče stručne studije. Pogođena osoba može se osjećati izuzetno iscrpljeno, čak i ako nije obavljala napornu fizičku aktivnost, te će možda morati češće da se odmara ili leže.

Zapamtite da je rana medicinska pomoć ključna za liječenje srčanog udara i minimiziranje njegovog utjecaja na zdravlje. Ako se simptomi srčanog udara jave kod vas ili kod nekoga u blizini, ne ustručavajte se odmah pozvati hitnu pomoć. Važna je i prevencija, zbog čega je, prema mišljenju stručnjaka, važno voditi zdrav način života, izbjegavati pušenje, redovno vježbati i pratiti svoje zdravlje.

 

Tereza Vohrlíková

PREUZETO