PREPOZNAJTE IH NA VRIJEME: Ovo su rani simptomi multipla skleroze, mnogi na njih ne obraćaju pažnju

318

Simptomi multipla skleroze mogu se pojaviti već u dvadesetim godinama, pa nestajati u nepravilnim razmacima.

Multipla skleroza (MS) je hronično neurološko oboljenje. Ono je vodeći uzrok funkcionalne onesposobljenosti odraslog stanovništva. Javlja se najčešće između 20. i 40. godine života, čak do tri puta češće kod žena nego kod muškaraca.

Prema Američkom društvu za multipla sklerozu, u svetu od ove bolesti pati više od dva miliona ljudi. U Srbiji ima oko 9.000 obolelih.

Uzrok bolesti nije poznat, ali je reč o autoimunom oboljenju mozga i kičmene moždine. Postavljanje dijagnoze nije uvek jednostavno jer su neki simptomi slični raznim drugim stanjima i bolestima. Najčešće rane simptome izdvojila je Ketlin Kostelo, predsednica Američkog društva za multipla sklerozu.

Utrnulost u rukama i nogama

Budući da multipla skleroza napada centralni nervni sistem, to za posledicu može imati utrnulost ili trnce. Dakle, iz krajnosti u krajnost: ili možete biti lišeni bilo kakvog osećaja u rukama ili nogama ili se mogu javiti trnci, odnosno utrnulost.

Oslabljen vid

Ako primećujete zamućenje vida ili gubitak vida, idite kod lekara, pogotovo ako se simptomi javljaju samo u jednom oku. “Neki pacijenti opisuju problem s vidom kao da gledaju kroz zamućeno staklo ili kroz vodu, a ponekad je prisutna i bol ili teškoće s pomeranjem očne jabučice”, objašnjava Ketlin.

Vrtoglavica

Javlja se kao grom iz vedra neba i toliko je jaka da može izazvati mučninu ili povraćanje. Naravno, vrtoglavica može biti simptom i drugih zdravstvenih problema, poput niskog šećera ili pritiska. U svakom slučaju, ako vam se vrtoglavice često javljaju, idite kod lekara.

Hroničan umor

Traje nedeljama i ometa vas u obavljanju najjednostavnijih obaveza. “Osobe koje boluju od multipla skleroze umor opisuju kao sveobuhvatan i toliko jak da su im i jednostavni zadaci previše naporni”, objašnjava Ketlin.

Problemi s bešikom

Javljaju se kod 80 posto obolelih od multipla skleroze. Obuhvataju stalan osećaj potrebe za mokrenjem, a propratno se može javiti i proliv ili zatvor.

Problem sa pamćenjem

Oko 60 posto obolelih ima probleme sa multitaskingom, koncentracijom ili pažnjom, kao i pamćenjem.

Promene raspoloženja

Na polju emocija može se javiti depresija, nervoza, nagle promene raspoloženja ili “emotivni ispadi”, poput nekontrolisanog i ničim izazvanog plakanja ili smejanja.

Bol u mišićima

Polovina ljudi koja pati od multipla skleroze živi sa svakodnevnim bolovima, koji su često praćeni i nekontrolisanim kretnjama ili slabošću. Noge su najčešće prvi deo tela koji ovi simptomi pogode, a nakon njih leđa.

NAJZENA.RS