OVI SIMPTOMI UKAZUJU NA ZGRUŠENU KRV U TIJELU: Posle nje slijedi SRČANI I MOŽDANI UDAR ne slutite u kakvoj ste OPASNOSTI

1610

Osobe koje su preležale koronu, često se suočavaju sa rizikom od pojave povećane gustine krvi. Iako SARS-CoV-2 može biti odavno izašao iz organizma, simptomi poput glavobolje, peckanja u prstima i vrtoglavice mogu ukazivati na ovaj problem. Stručnjaci preporučuju da osobe koje su preležale koronu obrate pažnju na ove znake i da urade D-dimer kako bi proverili stanje krvi.

Zgrušavanje krvi je ogromna opasnost

Ruska hematološkinja Svetlana Bičkova ističe da su simptomi povećane gustine krvi posebno uočljivi kod starijih osoba. Glavobolja, peckanje u prstima i vrtoglavica mogu biti pokazatelji ovog problema. Ukoliko se ovi znaci primete, preporučuje se urađivanje D-dimera kako bi se utvrdilo da li postoji povećana gustina krvi.

Zašto je povećana gustina krvi opasna po zdravlje?

Krv
foto: Profimedia

Gusta krv može ugroziti zdravlje jer usporava protok krvi, remeti mikrocirkulaciju u malim krvnim sudovima vitalnih organa poput srca, mozga, bubrega i pluća. Povećana gustina krvi može dovesti do ozbiljnih komplikacija poput tromboze, srčanog ili moždanog udara. Zbog toga je važno da osobe koje su preležale koronu obrate pažnju na svoje zdravstveno stanje i reaguju na prve znake upozorenja, iako sama bolest nije bila skoro.

Procena zgrušavanja krvi

Kada se osoba obrati lekaru zbog ovih simptoma, obično se propisuje koagulogram koji pomaže u proceni zgrušavanja krvi. Laboratorijske analize mogu pružiti važne informacije o stanju krvi i omogućiti lekarima da preduzmu odgovarajuće mere ukoliko je potrebno.

Važno je da se ovi simptomi ne ignorišu i da se pravovremeno reaguje kako bi se očuvalo zdravlje.

(Espreso/Republika/M.Ognjenović/Prenela P.V.)