NE VALJA NI PRERANO NI PREKASNO: Evo kako da odredite savršen trenutak da posadite paradajz

500

Treba da imate devet nedelja rasta od dana kada ste posadili seme

Ako postoji jedan zadatak o kojem baštovani često brinu više nego bilo koji drugi u kasnu zimu, on pokušava da otkrije kada da posade biljke paradajza u zatvorenom prostoru iz semena u pravo vreme.

Nažalost, ako prerano posadite seme u zatvorenom prostoru, to može stvoriti niz problema. Nema ništa gore od toga da imate biljke koje su već prerasle svoj prostor i imate još nekoliko nedelja pre nego što vam vreme dozvoli da ih posadite na otvorenom. Naravno, s druge strane, može biti jednako frustrirajuće kada počnete da sadite prekasno. Ako su biljke još uvek slabe i male, jednostavno ne mogu da podnesu stres odlaska u baštu na otvorenom. A čak i ako nekako prežive, to može odgoditi berbu paradajza za nekoliko sedmica – i svakako smanjiti prinose, piše BHG.

Kao što vidite, pravo vreme može biti kritično za dugoročno zdravlje i uspeh paradajza. Pa kako to učiniti kako treba? Kako možete posaditi svoje seme u zatvorenom prostoru tako da vaše biljke budu savršene veličine za sadnju na otvorenom? Rešenje je zapravo lakše nego što mislite! Uspeh se zaista svodi na jednu osnovnu formulu vremenskog rasporeda – a zatim i na to da imate pravo unutrašnje osvetljenje da kontrolišete i regulišete rast vaših biljaka dok ne budu spremne za baštu.

Kako znati kada početi sa sadnjom paradajza u zatvorenom prostoru
Prvi ključ uspeha je da saznate vreme ili datum poslednjeg prolećnog mraza u vašem kraju. Važno je shvatiti da ovo nije garancija. Ovaj datum je samo prosečan datum za poslednji mraz. Međutim, to je odlična polazna tačka za saznanje kada treba započeti sejanje. Jedno je sigurno, najbolje je da nikada ne koristite ovaj datum za sadnju svojih sadnica na otvorenom!

Jedna od najvećih grešaka baštovana je da sadnja prerano u sezoni rasta. Čak i ako izbegavate mraz, zemljište je jednostavno previše hladno za rast biljaka. Kao što ćemo objasniti u nastavku, stvarni datum kada želite da posadite na otvorenom biće nekoliko nedelja nakon vašeg prosečnog poslednjeg prolećnog mraza.

Jednostavna formula za početak sadnje paradajza
Jednostavno uzmite prosečan mogući poslednji datum mraza i od njega oduzmite sedam (7) nedelja. Ovo će biti dan kada želite da započnete seme u zatvorenom prostoru. A evo kako i zašto formula funkcioniše:

U proseku, semenu paradajza će biti potrebno oko nedelju dana da klija. Zatim je potrebno oko osam punih nedelja rasta pre nego što postanu dovoljno veliki za zdrave, jake transplantacije. Ovo se računa i ostavlja dovoljno vremena za snažan rast u zatvorenom prostoru, kao i vreme na otvorenom za očvršćavanje vaših biljaka paradajza pre dana sadnje.

Koristeći gorenavedeno vreme, trebalo bi da imate devet nedelja rasta od dana kada ste posadili seme. Pa zašto ih započeti samo sedam nedelja pre poslednjeg prosečnog mraza? Zato što zapravo želite da sadite na otvorenom dve nedelje nakon prosečnog datuma poslednjeg mraza u vašem području, prenosi Jutarnji.

Odredite savršeni datum sadnje
Na primer, ako je vaš prosečan datum poslednjeg mraza 14. maja, trebalo bi da imate za cilj da posadite na otvorenom 28. maja. Ako odbrojite devet nedelja unazad od 14. maja i započnete setvu 26. marta, vaše biljke će imati punih 9 nedelja rasta i biti spremne za baštu.

Dozvolite još dve nedelje da biljke rastu nakon prosečnog poslednjeg dana mraza, dozvoljavajući zemljištu da se zagreje. A toplo zemljište je ključno za snažan, rani rast korena. Ali te dodatne dve nedelje takođe doprinose smanjenju rizika da biljke budu pogođene kasnim mrazom.

Na kraju, ali ne i najmanje važno, da bi vaše biljke rasle i jake i stabilne dok su u zatvorenom prostoru, važno je da svojim kućnim biljkama obezbedite adekvatan izvor svetlosti. Jaka, stabilna svetlost savršeno će održavati biljke na pravom putu tokom 9 nedelja rasta. A za sadnice paradajza to znači veštačko svetlo, a ne sunčevo svetlo.

Uzgajanje na prozorima ili sunčanim područjima neće dozvoliti vašim biljkama da se pravilno razvijaju. Umesto jakih, zdravih transplantacija, završićete sa krivim, slabim biljkama sa dugim stabljikama koje su nedeljama provele u zatvorenom prostoru pružajući se prema udaljenom suncu.

Korištenjem jednostavnih LED ili fluorescentnih svjetala nekoliko centimetara iznad vaših sadnica, sadnice će rasti jake, stabilne i zdrave. Ne trebaju vam skupa svjetla za uzgoj, ali biste svoje biljke trebali staviti pod umjetnu rasvjetu dvanaest do četrnaest sati svaki dan.

Ovaj jednostavan pristup setve uz savršeno osvetljenje osiguraće jake i zdrave biljke paradajza za dan sadnje.

NAJZENA.RS