GINEKOLOG MILOŠEVIĆ OTKRIO SIMPTOME OPAKE BOLESTI KOJE MNOGE ŽENE ZANEMARUJU: Sa OVIM nema igranja, nije NAIVNO

1100

Doktor Vanja Milošević ginekolog u Narodnom frontu govorio je u emisiji “RTS Ordinacija” koje ginekološke simptome ne smemo zanemariti, kao i da je važno obaviti barem jedan ginekološki pregled godišnje koji obuhvata kolposkopiju, PAPA test, uzimanje cervikalnog brisa i vaginalnog sekreta, hormonski status i ultrazvučni pregled.

Objašnjeno je koji su to simptomi koji se ne smeju zanemariti:

1. Neredovni menstrualni ciklusi

2. Izostanak menstruacije

3. Pojačana maljavost

4. Pojačan vaginalni sekret

5. Bol u donjem delu stomaka

– Važno je da ciklus traje tri do pet dana i da nije obilan, kao i da nije bolan. Ako traje duže i obilno je, kada žena zna koliko uložaka menja, ako se dva do tri puta uveća, to je razlog da se javi ginekologu. Pacijentkinjama govorim da ne žive sa stresom. Drugi razlog je gojaznost, i važnije, intenzivna vežbanja. Ne znači da je trening štetan, primetio sam da je kod vrhunskih sportistkinja količina kalorija koje sagore u toku treninga ne dozvoljava da se bazični proces obavlja. Ostali razlozi su hronična stanja.

Često, ženi izostane menstruacija, a za to obično i postoji razlog.

– Može da izostane zbog promena na nivou hormona. Drugi segment su anatomske promene na materici ili jajniku, miom, polip, cervikalni polipi i miomi, cista na jajniku, što može ultrazvučnim pregledom da se otkrije. Veći procenat su hormonske prirode: stres, gojaznost, fizička aktivnost, kontracepcija, hirurške intervencije, spirale.

Treći simptom koji se ne sme zanemariti je pojačana maljavost. Na pitanje da li su uzrok maljavosti policistični jajnici, doktor tvrdi da jesu.

– Jajnik funkcioniše od 12, 13. godine, nešto što 30 do 35 godina radi svakog meseca, pravi jajnu ćeliju, to se dešava preko 420 puta. Vi da imate najbolji rols-rojs i da radi 30 i više godina doći će do pregrejavanja. Ono što kažem je da jajnik miruje kod žena samo kada je trudna i kada doji.

Delovi tela mogu ukaziti da se radi o hormonskim problemima kada se maljavost javi na mestima na kojima se inače ne dešava poput grudi, brade, donjeg stomaka posebno između pupka i prepona, leđa, tvrdi doktor.

Četvrti razlog zbog kog bi se trebalo javiti doktoru je pojačan vaginalni sekret.

– To je vaginalna tečnost koi čuva vaginu od infekcija, prva i druga grupa vaginalnog sekreta nemaju miris, boju i ne zahtevaju lečenje. Kada je treća grupa, često su prisutne bakterije, i ona zahteva lečenje (antibiotsko). Četvrta grupa je gonokok, neprijatna stvar – sekret ima miris, žut je, zelen i obavezno je lečenje oba partnera. Peta grupa je trihomonas koji ima neprijatan miris na ribu, penušav, žut, žena mora da se leči paralelno sa partnerom. Šesta je kandida, beli, sirasti sekret – upozorava doktor.

Poslednji simptom koji se ne sme takođe zanemariti je bol u stomaku.

– Intenzitet bola je isto što kažem za krvarenje, ako je iznad očekivanog, a ona zna koji joj je prag bola kada ima menstruaciju, na primer oštar kao nož, koji prelazi predeo iznad pupka i ispod prepona, treba da se javi. Jedno ozbiljno stanje je posebno kod mladih žena, a to je endometrioza – pojasnio je doktor u emisiji.

(Espreso/republika/Nevena Jakovljević/prenela T.M.)