Da li vam se vrti u glavi kada ustanete? EVO ŠTA JE UZROK I KADA JE VRIJEME ZA UZBUNU

758

Možete izgubiti ravnotežu ili vam se zamračiti pred očima, a sve zbog privremenog pada krvnog pritiska koji smanjuje dotok krvi i kiseonika u mozak

Osetite kako vam se zavrti u glavi kad naglo ustanete. Iako je ovo stanje veoma često i uglavnom bezopasno, u nekim situacijama bi bilo dobro da se obratite lekaru da proveri uzrok.

Koliko je opasna vrtoglavica
Vrtoglavica je uobičajena i nema razloga za brigu. Ovo stanje – medicinski poznato kao ortostatska (posturalna) hipotenzija – uzrokovano je brzom promenom položaja vašeg tela.

Možete izgubiti ravnotežu ili vam se zamračiti pred očima, a sve zbog privremenog pada krvnog pritiska koji smanjuje dotok krvi i kiseonika u mozak.

Mrak ispred očiju uzrokuje smanjen dotok krvi u mrežnjaču. Dr Stephen Juraschek, sa Harvardske medicinske škole, kaže: “Kada ljudi ustanu, oko 300 do 800 kubnih centimetara krvi se uvlači u noge, izazivajući privremeni pad krvnog pritiska. Pad detektuju arterije i stoga pokreće odgovor celog tela da ga stabilizuje. krvni pritisak. Krvni sudovi se sužavaju, mišići na nogama i stomaku se skupljaju i broj otkucaja srca se povećava.”

Ovo obično ne izaziva nikakve očigledne simptome, ali može vam trebati više vremena da se stabilizujete ako ste dehidrirani ili se loše osećate.

Kada postane zabrinjavajuće
Međutim, stanje može biti problematično ako ga redovno doživljavate.

“Posturalna hipotenzija može biti posebno zabrinjavajuća ako traje duže od tri minuta dok stojite. Tada, iako u retkim slučajevima, može biti znak oštećenja nerava, što utiče na autonomni nervni sistem. To takođe može značiti da imate slabo srce. stopa, nizak nivo šećera u krvi ili neka stanja štitne žlezde“, kaže dr Jurašek.
Ako ste zabrinuti zbog simptoma, lekar preporučuje da vam lekar izmeri krvni pritisak, piše Espreso.