Moj muž je često osjećao vrtoglavicu kada bi iznenada ustao. Mislili smo da mu je krvni pritisak pao, ALI DOKTOR JE REKAO DA JE MNOGO GORE

1347

Zašto to nismo ranije primetili?
Da li često osjećate vrtoglavicu i utrnulost udova? Imamo loše vijesti!

Deformacija cervikalnog diska i pršljena može biti uzrokovana s jedne strane naslijeđem, as druge strane malim kretanjem, ali je spondiloza također inherentan dio starenja.

Važno je znati da kičmeni stub nije samo oslonac za glavu, već služi i kao neka vrsta zaštitnog kabla, koji štiti nervne puteve koji prolaze kroz njega. Spondiloza je kalcifikacija pršljenova koji čine vratnu kičmu, što je često uzrokovano lošim držanjem, posebno u slučaju ljudi koji sjede ispred kompjutera, jer se vrat lagano naginje naprijed cijeli dan zbog težine glave. .

 

Ako ste više puta u ovom položaju, kalcifikacija će početi pod uticajem gravitacije i neće se zaustaviti ovde, već će se nastaviti prema ramenu.

Uglavnom su zahvaćene starije osobe, jer se vratne kosti često kalcificiraju zbog starosti, ali se problemi mogu izbjeći ili odgoditi pravilnim držanjem i kretanjem.

 

Glavni uzroci spondiloze su:
trauma vrata

prekomjerna težina

osteoporoza

operacija u ovoj oblasti

urođena sklonost

artritis

Bolest često ne boli, ali postoje neki simptomi koji upućuju na spondilozu:

nelagodnost oko vrata

utrnulost ramena

glavobolja

česta ukočenost mišića vrata pri okretanju glave

ako se probudimo sa ukočenim vratom

vrtoglavica kada naglo podignete pogled

kada čujemo određene zvukove

Spondilozu dijagnosticira doktor nakon niza testova. Ako stanje nije ozbiljno, donekle se može izliječiti fizioterapijom, samo u najtežim slučajevima neophodna je operacija, ali se mora liječiti terapijom koju preporučuje ljekar.

(Super vijeća)