Ovo su znaci da vam jetra odumire i DA MORATE HITNO DJELOVATI!

1254

Jetra je jedan od naših najvećih organa, koji igra središnju ulogu, između ostalog, u metabolizmu određenih makronutrijenata kao što su ugljikohidrati, proteini i masti, konverziji i proizvodnji određenih vitamina, detoksikaciji, zgrušavanju krvi, proizvodnji plazme. proteini i proizvodnja žuči.
Funkcionisanje naše jetre možemo narušiti na više načina, od kojih je prvi prekomjerna, redovita konzumacija alkohola, nezdrave prehrambene navike, prekomjerno uzimanje lijekova, redoviti kontakt s određenim kemikalijama, otrovima i nekim virusima.

Akutni i hronični
Akutno zatajenje jetre može se razviti preko noći i dovesti pacijenta u opasnost. Simptomi povezani s ovim su obično gubitak apetita, bol u trbuhu, mučnina i povraćanje, praćeni slabošću.

U slučaju kronične forme dolazi do postepenog pogoršanja funkcija jetre, što može trajati desetljećima. Komplikacije kao što su povećanje slezene i želučano krvarenje mogu skrenuti pažnju na ovo drugo.
Koje simptome može izazvati?
Najkarakterističniji i najpoznatiji simptom je žutica, koja je uzrokovana nakupljanjem bilirubina (proizvoda razgradnje crvenih krvnih zrnaca koji se normalno izlučuje žučom). Pojavljuje se na bjeloočnicama i koži. U tom slučaju se izlučuje putem bubrega, zbog čega urin postaje smeđi, a stolica blijeda.

Budući da jetra također igra važnu ulogu u zgrušavanju krvi, nije neuobičajeno da takvi pacijenti dožive krvarenje u tkivu po cijelom tijelu.

 

Jetra je također odgovorna za proizvodnju albumina, proteina plazme. Ova funkcija se također pogoršava kod zatajenja jetre. Vodenje (edem), posebno u abdomenu (ascites), može se javiti sa smanjenim unosom albumina.
Hepatična koma je simptom koji pogađa nervni sistem, a karakteriše ga oštećenje svijesti, nedostatak koncentracije, poremećaji spavanja i poremećeno rasuđivanje. To se događa zato što jetra nije u stanju pravilno obavljati svoju funkciju detoksikacije.

Ako je zahvaćen vaskularni sistem jetre, može doći i do portalne hipertenzije zbog povećanog pritiska u portalnoj veni jetre. To može dovesti do širenja venske mreže oko jednjaka i želuca, rektuma i pupka, te krvarenja opasnog po život.

Ako vam se svidio članak, ne zaboravite ga podijeliti sa svojim prijateljima!

tudasfaja.com