DOKTOR TVRDI DA JE OVO NAJBOLJA HRANA ZA ZDRAVA CRIJEVA: Prvo preporučuje nju pa sve ostalo

Objavljeno:

Zdrava crijeva mogu pomoći u jačanju našeg imunološkog sistema, podržavanju centralnog nervnog sistema, kontroli šećera u krvi, pa čak i regulaciji raspoloženja.

Na mikrobiom crijeva u velikoj mjeri utiče ono što jedemo. Čuveni doktor Michael Moseley, koji je tvorac keto dijete “Fast 800”, kaže da u našem stomaku postoji niz bakterija koje on naziva “prašuma našeg tijela”.

Postoji nekoliko stvari koje možete učiniti da održite zdrava crijeva. Prema dr Mosleyju, trebali bismo se fokusirati na četiri stvari, ističe Mirror.

Mediteranska dijeta

Doktor Moseley je veliki zagovornik mediteranske prehrane , za koju se pokazalo da ne samo da potiče gubitak težine, već i smanjuje rizik od kroničnih stanja kao što su kardiovaskularne bolesti, metabolički sindrom i dijabetes tipa 2. To je zato što mediteranska prehrana ima tendenciju da sadrži više vlakana, što povećava količinu korisnih bakterija u crijevima. Prehrana uključuje dosta svježeg povrća, voća, pasulja, kvalitetnih proteina i zdravih masti poput maslinovog ulja.

Jedite više vlakana

Dr. Mosley preporučuje unos 30 grama vlakana dnevno. Ovo ne samo da će vam pomoći da ostanete siti, već će stabilizirati vaš šećer u krvi. To je zato što određene crijevne bakterije probavljaju vlakna, što povećava mikrobiotu crijeva.

Fokusirajte se na raznolikost

Prema dr. Mosleyu, dodavanje neškrobnog povrća, zdravih masti, mesa i mahunarki u vašu ishranu je dobro za zdravlje crijeva. Čak i ako ne slijedite mediteransku prehranu, dobra je ideja da u svoju prehranu uključite biljke, zdrave masti i izvore proteina.

Dodajte prebiotike i probiotike u svoju prehranu

Evropski savjet za informacije o hrani je rekao da su “crijeva poput vrta” i da su “probiotici sjemenke koje posadite, dok su prebiotici gnojivo koje im pomaže da rastu”. I jedno i drugo se može naći u namirnicama poput luka, bijelog luka, praziluka i šparoga, ili uzimanjem dodataka poput naših mješavina vlakana.

preuzeto

Povezano

Najnovije