Mekane i fine: Recept za palačinke s hiljadu rupica koje se prave bez jaja i mlijeka

732

Baghrir je ime marokanskih palačinki koje se prave od sitno mljevenoga griza, a karakterizira ih mekana i pomalo spužvasta tekstura.

Zbog dodatka kvasca u smjesi te su palačinke prepune rupica, što im daje jedinstven izgled i okus. Štaviše, neki ih nazivaju i palačinkama s hiljadu rupica.

Palačinke baghrir možete pripremiti u blenderu u svega nekoliko minuta, ali ako želite dobiti pravilnu teksturu, važno je ostaviti smjesu na sobnoj temperaturi barem pola sata.

 

Tradicionalni baghrir peče se samo s jedne strane, ali u nekim dijelovima Maroka palačinka se okrene na drugu stranu samo na sekundu da bi se izvukao višak vlage. Riječ je o vrlo finom jelu koje se na sjeveru Afrike obično poslužuje uz malo meda.

Sastojci za palačinke baghrir:
750 ml tople vode
250 g fino mljevenoga griza
100 g brašna
2 čajne kašičice praška za pecivo
1 kašika suhoga kvasca
1 čajna kašičica šećera
1 čajna kašičica soli

Priprema palačinki baghrir:
U zdjeli pomiješajte suhe sastojke: fino mljeveni griz, brašno, prašak za pecivo, sol i šećer. U blender naspite toplu vodu i dodajte kvasac. Blendajte polako uz postupno dodavanje suhih sastojaka dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Trebali biste dobiti nešto nalik na klasičnu smjesu za palačinke.

Prekrijte smjesu plastičnom folijom i pustite da se odmori barem 10 minuta ili nešto duže, dok vrh smjese ne postane pjenast.

Prebacite po jednu kutljaču smjese u sredinu zagrijane tave s neprijanjajućim dnom. Nemojte smjesu okretati po tavi kao što biste kod pečenja klasičnih palačinki, već pustite da sama formira svoj oblik.