Stručnjaci upozoravaju: BOL na ova tri mjesta može da bude znak VISOKOG HOLESTEROLA!

373

Kardiovaskularne bolesti su vodeći uzrok smrti u svijetu. Jedan od glavnih faktora rizika je povišen nivo LDL holesterola, poznatiji kao “loš” holesterol. Ljekari upozoravaju na redovne kontrole jer holesterol ne izaziva tegobe. Ipak, neke bolesti koje su uzrokovane visokim holesterolom mogu da se pojave kroz neobičan bol koji je lako ignorisati.

Naše tijelo ponekad daje suptilne signale da patimo od visokog holesterola. Američko udruženje za srce (AHA) ističe da oni uključuju grčeve i bolove na tri mjesta – u kukovima, butinama ili listovima. Oni se javljaju prilikom hodanja, penjanja uz stepenice ili vježbanja. Bol može da potraje nekoliko minuta i da se zaustavi čim prestanete da vježbate, piše Mondo.ba

Ovo su još neki znaci koji mogu da ukažu na ovaj zdravstveni problem:

rane na stopalima ili prstima koje teško zarastaju
značajan pad temperature u potkoljenici ili stopalu u poređenju sa ostatkom tijela
spor rast noktiju
erektilna disfunkcija

Stručnjaci upozoravaju da se bol javlja u mišićima, a ne u zglobovima. Mnogi mogu da pomisle da je u pitanju artritis, išijas ili običan bol koji nastaje od prekomjernog sjedenja. Ključ za borbu protiv visokog holesterola je zdrava ishrana.

Zamjena zasićenih masti nezasićenim mastima je odličan način za snižavanje nivoa holesterola, kažu stručnjaci i savjetuju da se iz ishrane izbace sir, kolači i masno meso.

preuzeto