Recept za domaću tarhanu: Osam puta jeftinija od supe iz marketa i 300 puta zdravija

613

Malo ko danas pravi tarhanu ali eto ja to jos radim, jer uz malo vegete i komadic putera imat cete delises supu na trpezi….

Sastojci
350 gr. brasna
1 1/2 kvasac
2 jaja
paradajza po zelji

Priprema
1.
Uz malo tople vode ostaviti da kvasac uskvasa.

2.
Dodati brasnu i ostaviti da nakvasa.

3.
Smjesi zatim dodati jaja i paradajza(sos ili iz tube) po zelji, i dobro umutiti.

4.
Na radnu plocu stavite brasno u krug i u sredinu stavite kvas. Mozete staviti drugu vrstu brasna(ja sam ovaj put pomijesala bijelo brasno sa heljdom)

5.
Polagano zakuhavati tijesto, uz dodavanje brasna.

6.
Tako raditi uz stalni protrljavanje smjese kroz ruke i uz stalno dodavanje brasna. Svaki put ce Vam se masa sve vise i vise usitnjavati.

7.
Ukoliko imate djevdjir mozete tijesto raditi (protjerivati) i kroz njeg ili rende pa i na taj nacin usitnjavati tijesto.

8.
Kada je tijesto usitnjeno, trhanu prosijati od brasna, i staviti da se susi.

9.
Trhana se treba dobro osusiti i ostaviti u lanenu kesu dok prosijano brasno ja ostavim u kutiju i koristim za povecanje gustine supe ili za pravljenje sosa.
Ukoliko zelite da Vam tarhana bude kiselija, gore navedeni kvas zakuhajte sa brasnom i ostavite da stoji nekoliko dana. Zatim uz pomoc rendeta i djevdjira usitnjavajte tijesto i pravite tarhanu.

Posluživanje
Supa od tarhana se moze praviti na razne nacine, na mesnoj vodi, zatim na mlijeku, tarhana gusto zakuhana i uz dodatak pavlake…

PREUZETO