Evakuacija više od hiljadu ljudi, oluja veoma opasna po život: Snažni vjetar briše sve pred sobom

2322

Henk, osma oluja koja je dobila ime za nešto više od tri mjeseca, počela je jutros da pogađa jugozapadnu Englesku i Južni Vels

Oluja Henk pogodila je danas Britaniju brzinom od 151 km/h, nakon što je Met Office izdao hitno upozorenje na snažni vjetar u južnoj Engleskoj, uključujući London, piše Dejli mejl. Evakuisano je više od hiljadu ljudi.

 

Oluja, na koju su meteorolozi dramatično upozorili samo sat vremena pre nego što je počela jutros, donijeće “veoma divlje uslove na otvorenom” danas do 20 sati. Gradonačelnik Sadik Kan upozorio je na “potencijalni rizik po život i imovinu” Londona.

Prognostičari su upozorili da je leteći otpad “vjerovatan i mogao bi da dovede do povreda ili opasnosti po život” usred mogućeg “oštećenja zgrada kao što su crijepovi sa krovova”. Takođe su pozvali ljude da “paze ako putuju i izbjegavaju obale gdje je to moguće”.

Henk, osma oluja koja je dobila ime za nešto više od tri meseca, počela je jutros da pogađa jugozapadnu Englesku i Južni Vels. Dijelovi južne Engleske, južni Midlends i istočna Anglija biće pogođeni od danas popodne.

Met Office je saopštio da su na izloženim obalama na zapadu vjerovatno udari do128 km/h, dok bi u unutrašnjosti mogao da se javi vetar od 117 km/h. Upozorenje od ćilibara ide preko Engleske od Kornvola na zapadu do Norfolka na istoku, pokrivajući razdaljinu od skoro 650 km. Žuta upozorenja na kišu i vjetar uvedena su i na većem području do 21 sat.

U Vorvikširu, vatrogasci su rano jutros koristili letelicu na naduvavanje da spasu ljude iz automobila zaglavljenog u poplavnoj vodi u fordu u Kenilvortu. U Lesterširu policija je primila “mnogo prijava” o sudarima i pokvarenim automobilima usled poplava.

Najveće brzine vjetra od 151 km/h u Nidlsu na ostrvu Vajt, oko 120 km/h u Ekseteru u Devonu i do 110 km/h u Njukiju u Kornvolu zabilježene su danas – pošto su otkazivanje javnog prevoza značilo da su Britanci trpeli jadan povratak u kancelariju poslije Božića.

Željeznički putnici su se suočili s prekidima na više od 20 različitih linija zbog pljuskova, kvarova na kolosijeku i problema sa signalizacijom – dok je nekoliko glavnih puteva imalo velika kašnjenja.

Pratite u Jutjub snimku uživo: