KUĆA U SRBIJI U KOJU SVI GLEDAJU U ČUDU I PITAJU SE – ŠTA JE OVO? Svemirski brod? Kada vidite slike biće vam jasno ZAŠTO (FOTO)

329

U srcu netaknute prirode Homoljskih planina, farmu Bela reka krasi jedinstvena kuća od konoplje koja je osvojila titulu za Kuću godine 2021 – Powered by Xella i po glasovima publike i po mišljenju stručnog žirija.

Ovaj pionirski poduhvat, dio šireg projekta Hemplicity, predstavlja spoj ekološke i ekonomske održivosti. Kroz entuzijazam klijenta i genijalnost arhitekata Ljubice Arsić i Daniela Fuchsa, kuća je postavila visoke standarde.

Inspirisana Konceptom boljeg života Predraga Milosavljevića, gradnja je započeta 2017. godine. Kuća, izdužene forme, lebdi iznad pejzaža, maksimalno iskorišćavajući sunčevo kretanje i pružajući prelijep pogled na planinske vrhove. Velikodušni prozori koji grle ovu kuću, omogućavaju da se uspostavi harmonija između unutrašnjosti i prirode.

Sa dva sprata, glavni program smješten je na gornjem spratu, koristeći prostornu osmougaonu šemu koja podsjeća na pčelinje saće. Oblik kuće je nesvakidašnji i mnogi su obratili pažnju upravo na to. Ova inovativna raspodjela prostora promoviše fluidnost, vizuelnu i fizičku komunikaciju.

Kuća od 260 m2, izgrađena industrijskom konopljom, predstavlja revolucionaran koncept osmišljen od strane Predraga Milosavljevića. Unikatni materijal konoplje, umjesto kao potporna struktura, koristi se kao ispuna zidova i izolacija, dok čelik, drvo i betonski ram čine osnovnu konstrukciju.

Ova kuća predstavlja simbol održive gradnje i inovativnog pristupa arhitekturi. Mi smo oduševljeni ovim dizajnom. Šta vi mislite?

(Izvor: BlicŽena)