OVO SU SIMPTOMI RAKA GRLA: Često ih miješaju sa prehladom, pa je dobro obratiti pažnju na jedan mali detalj

806

Simptomi raka grla često podsećaju na simptome infekcija gornjih disajnih puteva.

Iz tog razloga se često zanemaruje i lječenje se započinje u poodmakloj fazi. Rano otkrivanje ove bolesti povećava šansu za potpuni oporavak, pa je vrijedno obratiti pažnju na alarmantne signale.

Rak grla – simptomi

– problema sa disanjem
– upaljeno grlo
– promuklost
– osećaj stranog tela u grlu
– promjenjen ton glasa
– zapušen nos
– neprijatan miris iz usta
– oštećen sluh (zbog infiltracije Eustahijeve tube)
– krvarenja iz nosa
– izražen gubitak težine
– povećanje limfnih čvorova.
Rak grla se razvija, između ostalog, na mehkom nepcu, jeziku, krajnicima , unutrašnjoj strani usana, a takođe i na dnu usta.

Rak grla – uzroci

Faktori koji povećavaju rizik od raka grla uključuju:

– aktivno i pasivno pušenje
– alkohol
– HPV (humani papiloma virus) infekcija
– infekcija EVB (Ebstein-Barr) virusom
Takođe može biti uzrokovano nepravilnom ishranom bogatom soli i malo minerala i vitamina . Svakodnevni kontakt sa hemikalijama, posebno azbestom i isparljivim rastvaračima, može dovesti do ove vrste raka. Pored toga, rak grla se češće dijagnostikuje kod muškaraca starijih od 50 godina nego kod žena.

Rak grla – liječenje

Liječenje raka grla zavisi od njegovog stadijuma. U slučaju rane dijagnoze, radio- i farmakoterapija, ponekad dopunjena hemoterapijom , mogu biti dovoljne . Lezija se može ukloniti hirurškim putem ako to dozvoljavaju stanje pacijenta i lokacija tumora.

Ako se lezije nalaze u donjem delu grla ili drugi tretmani nisu uspeli, vrši se laringektomija, koja se sastoji u djelimičnom ili potpunom uklanjanju larinksa. Nakon procedure, traheotomska cijev vam omogućava da dišete . Pacijent može da komunicira pomoću ugrađene glasovne proteze.

PREUZETO