Sve ste isprobali ali komarci vam i dalje dosađuju: Ovako ćete ih sigurno otjerati

Datum objave:

- Advertisement -

Tokom toplih dana neizbježna je pojava raznih insekata. No, zaboravite sprejeve i različita kemijska sredstva jer su opasna i za nas, okoliš, kućne ljubimce… Pokušajte s provjerenim eko-receptima.

Valja znati da kukci vole prljavija okruženja, posebno ih privlači miris hrane. Stoga kuhinju treba držati čistom, a hranu pravilno skladištiti. Tako izbjegavamo najezde mrava, žohara, muha…

- Advertisement -

Drugo važno pravilo je – bolje spriječiti nego liječiti. Dakle, preduhitrimo ih! Kad otkrijte kolonu mrava, prvo detaktirajte otkuda dolaze, a onda njihov put pospite mljevenom kafom, s nekoliko kapi limuna ili cimetovog praha.

- Advertisement -

Korisne su i kriške krastavca, paprike i sušene metvice.

Na prozorske daske i balkone postavite kore narandže ili limuna i napunite ih s klinčićima: miris koji se širi prostorom nama je ugodan, a većinu insekata odbija, piše Living.hr.

Da biste se riješili komaraca maknite sve posudice (i druge različite predmete) u kojima se može zadržavati voda. Zasadite biljke koje ih tjeraju, na primjer, pelargonije, bosiljak i metvica…

- Advertisement -

Te biljke rastjerat će komarce, ali i brojne štetnike koji vole napadati vrt.

Ne zaboravite eterično ulje citronele: razrijedite ga u vodi pa s dobivenim losionom poprskajte lončanice, prozorske klupice i, zašto ne i kožu.

novi.ba

- Advertisement -

© JednaIstina.info 2023

POVEZANO

LM