Krvna GRUPA ukazuje na moguća OBOLJENJA! Evo kako je povezana sa OZBILJNIM zdravstvenim problemima

Objavljeno:

Jedna grupa je veoma otporna!

Potoji osam krvnih grupa, a izuzetno je važno znati koja je vaša. Može vam spasiti život, a i pomoći da preduhitrite neka stanja i zdravstvene probleme piše Ordinacija.hr.

Vrlo je važno znati svoju krvnu grupu, posebno u hitnim situacijama, pa je dobro imati je negde zapisanu ili imati dokument koji potvrđuje krvnu grupu. Četiri su glavne krvne grupe: A, B, O te AB, a ukupno ih je osam, kad se pribroje i Rh faktor (A+, A-, B+, B-, O+, O-, AB+ ili AB-). Stručnjaci smatraju kako vam krvna grupa može otkriti kojim ste bolestima skloniji.  

Bolesti srca  

Dobra je vest za osobe s krvnom grupom 0 da je njihov rizik nizak, ako je verovati istraživanjima. Stručnjaci ne znaju razlog, ali postoji mišljenje kako je moguće da su ostale krvne grupe povezane s višim nivoima holesterola, te proteina koji su povezani s nastankom krvnih ugrušaka. 

Rak želuca  

A, AB, i B krvna grupa su podložnije ovoj bolesti od grupe 0. Posebno se to odnosi na grupu A kod koje je najčešći. Istraživači misle da je moguće da se radi o infekciji H. Pilori bakterijom koja se češće javlja kod grupe A. Ta se bakterija često nalazi u trbuhu i može uzrokovati upale i čireve. 

Rak gušterače  

Ako ste grupa A, AB, ili B imate veći rizik od razvoja ove bolesti. Molekule u krvi grupe A i B pomažu bakteriji H. Da raste i razvija se u crevima što povećava rizik od obolevanja. 

Stres 

Stres povećava nivo kortizola u krvi. Osobe koje imaju krvnu grupu A imaju i povišene nivoa kortizola pa su sklonije stresu. 

Pamćenje  

Mala studija pokazala je da najčešće probleme s pamćenjem imaju ljudi s AB krvnom grupom. 

Čir  

Čir na želucu je vrlo bolan i neugodan, a češće pogađa ljude s krvnom grupom 0.  

Krvni ugrušci  

Venska tromboza je stvaranje ugrušaka u dubinskim venama. Istraživanja pokazuju kako osobe koje imaju A, B ili AB grupu imaju i veće šanse da im se dogodi ovaj problem.  

Dužina života 

Šanse da ćete živeti duže imaju oni s krvnom grupom 0. Stručnjaci misle kako je to posledica smanjenog rizika od bolesti srca i krvnih žila.  

krv

krv

Foto: Profimedia

Plodnost  

Jedna studija pokazala je da su žene s krvnom grupom 0 sklonije imati smanjeni broj zdravih jajnih stanica, no to je daleko od dokazanog.

Dijabetes  

Dijabetes tip 2 se češće događa osobama s krvnom grupom A i B, a stručnjaci nisu sigurni zašto te smatraju da je potrebno još istraživanja.  

Moždani udar 

Rizik od moždanog udara raste ako imate krvnu grupu AB. Lekari misle da je to posledica podložnosti razvijanja krvnih ugrušaka. 

SD.RS

Povezano

Najnovije