POTREBNO VAM JE 5 SEKUNDI DA OTKRIJETE DA LI JE MESO SVJEŽE! Za svaku vrstu važe posebna pravila

Objavljeno:

Ovo je nekoliko trikova koji otkrivaju svježinu mesa u prodavnicama!

Prilikom kupovine upakovanog mesa u prodavnici često ne možemo da znamo koliko dugo ono stoji tu. Malo-malo čujemo da se neko otrovao mesom, pogotovo pilećim bijelim koji se češće kvari. Međutim, postoji nekoliko caka koje otkrivaju da li je meso svježe ili nije. Neki od njih su boja, količina tečnosti (vode sa sukrvicom) u pakovanju i tekstura.

“Ako se meso nalazi u krvavoj vodi, to znači da je staro”, naglasila je Elizabet Roesik iz Njemačkog poljoprivrednog centra. Masnoća mesu daje aromu, ističe ona i dodaje da bi kvalitetno meso moralo da ima malo unutarmišićne masti, a to se vidi po bijelim prugama nalik venama kojima je meso prošarano.

Stručnjaci savjetuju da je uvijek najbolje da kupujemo domaće svježe meso. Ukoliko ipak kupujete ono upakovano, savjetuje se da radije birate iz vaše regije, jer nije dugo putovalo do porodavnice. Naravno, nikad nemojte mehanički ili u žurbi da ubacujete namirnice, pa i meso u korpu, već obratite pažnju na rok upotrebe i rok trajanja.

Još jedna stavka koja otrkiva svježinu mesa jeste i boja koja zavisi od vrste do vrste. Pa tako, teletina treba da bude svijetla, ali ne bijela, isto kao i kod živine. Svježa govedina je srednje crvene boje, ne tamno crvene boje, a svinjetina blijede ružičaste boje.

Čvrstoća mesa je isto jasni pokazatelj svježine. Kad prstom pritisnete meso, ako je svježe brzo će se vratiti u prvobitan položaj, a ako je staro, ostaće udubljenje, dok sama površina mesa treba da bude blistava, piše Mondo.

Povezano

Najnovije