OVAJ BIJELI “OTROV” SVI JEDEMO I 3 PUTA JE GORI OD SLATKIĆ A: Mislimo da je ZDRAV, a ovo je SUROVA ISTINA

9424

Čini se kao da se milion različitih vrsta hrane danas reklamira kao „zdrava“.

Mnogi od ovih artikala imaju opipljive prednosti za ĆŸivotni stil i dolaze prepuni vitamina, minerala i drugih pozitivnih hranjivih stvari koje čine veliku razliku u vaĆĄoj ishrani.

Druge namirnice pronalaze načine za smanjenje kalorija, soli, ĆĄećera i masti, nudeći zdraviju alternativu tradicionalnim verzijama. MoĆŸda nikada ne biste pogodili da su neke od ovih namirnica koje se reklamiraju kao „zdrave“ zapravo gore za vas od slatkiĆĄa.

Da bismo otkrili koja je hrana manje nutritivno dobra za naĆĄe tijelo od slatkiĆĄa, vaĆŸno je razumjeti zaĆĄto su slatkiĆĄi uopĆĄte loĆĄi za vas.

Konzumiranje slatkiĆĄa uopĆĄteno se smatra nezdravim jer su bogati ĆĄećerom i kalorijama i obično nemaju veliku hranjivu vrijednost – kaĆŸe doktorica Trista Best, a prenosi N1 Hrvatska.

Konzumacija previĆĄe ĆĄećera moĆŸe dovesti do niza zdravstvenih problema, uključujući debljanje, karijes i povećani rizik od određenih hroničnih bolesti, poput dijabetesa tipa 2 i bolesti srca – dodaje.

Slatkiơi se često klasificiraju kao hrana s „praznim kalorijama“ — ơto znači da osiguravaju energiju (poznatu i kao kalorije), ali malo u pogledu esencijalnih hranjivih stvari poput vitamina, minerala i vlakana – nastavlja Best.

VaĆŸno je imati dobro uravnoteĆŸenu ishranu koja uključuje raznovrsnu zdravu hranu i ograničava unos hrane s visokim udjelom ĆĄećera poput slatkiĆĄa“, rekla je.
Portal Eat This, Not That konsultovao je nekoliko stručnjaka kako bi utvrdio koja hrana koja se obično reklamira kao „zdrava“ moĆŸe zapravo učiniti viĆĄe ĆĄtete nego ĆĄto mislite. U nekim se slučajevima ovi izbori pokaĆŸu loĆĄijim za vaĆĄe zdravlje od slatkiĆĄa zbog količine ĆĄećera koju sadrĆŸe. Drugi uspijevaju ići dalje od jednostavnih praznih kalorija ili viĆĄka ĆĄećera uključivanjem dodanih soli koje moĆŸda nećete osjetiti u generičkoj čokoladici ili lizalici.


Suơeno voće

MoĆŸda nikada niste pomislili da bi voće moglo biti ĆĄtetnije od slatkiĆĄa. Međutim, suĆĄeno voće predstavlja niz problema, posebno u usporedbi s nečim poput bombona od tvrdog voća.

Iako se voće općenito smatra zdravom hranom, suĆĄeno voće često ima puno ĆĄećera i kalorija. Takođe je obično manje veličine, zbog čega ga je lako pojesti mnogo viĆĄe nego svjeĆŸeg voća, ĆĄto moĆŸe pridoneti debljanju.
Umjesto da se okrenete suhom voću, odlučite se za cijelo voće koje je jednako zgodno kao i suho voće, poput jabuka ili banana.

Nemojte se osjećati kao da morate potpuno odbaciti suho voće. Zapravo je rangirano kao jedna od 7 iznenađujućih namirnica kojih se ne morate odreći da biste smrĆĄali, kaĆŸe nutricionista — samo je jedite umjereno.

Granola

Kada pomislite na zdrave ĆŸitarice, granola vam vjerovatno odmah padne na pamet. Iako mnogi proizvođači o ovoj namirnici razmiĆĄljate kao o zdravoj alternativi ostalim slatkim ĆŸitaricama za doručak, mnoge vrste granola koriste različita ulja za povezivanje ĆŸitarica koje se zatim zaslađuju ĆĄećerom.

Granola se često reklamira kao zdrava opcija, ali moĆŸe sadrĆŸavati puno ĆĄećera i nezdravih masti – kaĆŸe Best.
VaĆŸno je čitati etiketu i odabrati granolu koja ima manje ĆĄećera i napravljena je od cjelovitih ĆŸitarica i zdravih masnoća.

Energetske pločice

Energetske pločice pronaĆĄle su posebno mjesto među ljudima koji brinu o zdravlju, djelimično zahvaljujući svojim reklamnim kampanjama koje prikazuju slike sportista. Iako mnogi vjeruju da fit način ĆŸivota i energetske pločice idu ruku pod ruku, ova hrana ima tamnu nutritivnu podlogu. Kad okrenete pločicu i pročitate podatke o hranjivim vrijednostima, mogli biste se ĆĄokirati kada vidite nevjerovatno visoke postotke ugljikohidrata i masti.

Energetske pločice često se reklamiraju kao zdrav, praktičan međuobrok, ali mnoge varijante sadrĆŸe puno ĆĄećera i kalorija – objaĆĄnjava Best te dodaje: „VaĆŸno je odabrati energetske pločice koje su napravljene od cjelovitih ĆŸitarica i imaju niĆŸi udio ĆĄećera.“ Nema svaka energetska pločica loĆĄiju nutritivnu vrijednost od klasične čokoladice.

Pločice od ĆŸitarica

Ćœitarice imaju loĆĄu nutritivnu reputaciju s dobrim razlogom – mnoge verzije ove osnovne namirnice prepune su ĆĄećera. Iako određene ĆŸitarice od cjelovitog zrna moĆŸda neće nanijeti istu vrstu nutritivne ĆĄtete, vjerovatno ih ne vidite u obliku ĆŸitnih pločica. Promovisane kao brzi zdravi doručak, neke od vodećih ĆŸitarica pronaĆĄle su svoj put u obliku pojedinačno spakovanih pločica. Iako marketing za ove ĆŸitne pločice izgleda prilično zdravo, nemojte se zavarati.

Mnogi od njih sadrĆŸe viĆĄe ĆĄećera od bombona i često imaju jednako malo vlakana – kaĆŸe Yelena Wheeler, dijetetičarka.

Smrznuti jogurt

Ako ste ĆŸeleli posluĆŸiti zdravi desert pa ste se dvoumili između slatkiĆĄa i smrznutog jogurta, smrznuti jogurt se čini kao očigledan izbor. Marketing koji okruĆŸuje ovu namirnicu, predstavlja ga kao zdravu alternativu klasičnom desertu naspram velikoj količini ĆĄećera i masti koja se nalazi u svakoj porciji.

Mnoge vrste smrznutog jogurta sadrĆŸe mnogo ĆĄećera — često viĆĄe od slatkiĆĄa i običnog sladoleda – kaĆŸe doktorka Lisa R. Young, a budući da ljudi misle da je to samo jogurt, često pojedu veću porciju.
Sav ĆĄećer u ovoj poslastici na kraju stvara zdravstvene probleme. Zapravo, smrznuti jogurt čak se svrstava među 6 zalogaja koji potajno povećavaju upalu u vaĆĄem tijelu, kaĆŸu dijetetičari.

Nemasni preliv za salatu

Salata se rijetko spominje u istoj rečenici kao slatkiĆĄ, pogotovo kada se govori o zdravoj ishrani. Ono ĆĄto ide na vrh salate čini veliku razliku, ali naĆŸalost, mnogi nemasni prelivi za salatu nadoknađuju razliku u ukusu s visokim ĆĄećerom i niskom kvalitetom masti.

Obično je glavni sastojak biljno ulje – kaĆŸe Young i dodaje:

SadrĆŸe velike količine omega 6 masnih kiselina koje mogu dovesti do hronične upale u tijelu. Gotovo uvijek sadrĆŸe velike količine ĆĄećera.
Ako se pitate znači li sve ovo da viĆĄe nikada ne moĆŸete uĆŸivati ​​u jedenju ove hrane kako biste neometano ĆŸivjeli zdravim načinom ĆŸivota — razmislite ponovno. To nije slučaj. Kada je riječ o smiĆĄljanju kako napraviti najpametniji, najzdraviji izbor za svoju ishranu, Best nas podsjeća na ono ĆĄto je najvaĆŸnije u tom planiranju.

VaĆŸno je zapamtiti da niti jedna hrana nije ‘zdrava’ ili ‘nezdrava’ sama po sebi – kaĆŸe ona. – Ukupna ravnoteĆŸa vaĆĄe ishrane je ono ĆĄto je najvaĆŸnije – rekla je.
U redu je povremeno uĆŸivati ​​u ovoj vrsti hrane, ali ne bi trebala da bude redovni dio vaĆĄe ishrane. Umjesto toga, pokuĆĄajte u svoje obroke i međuobroke uključiti raznovrsnu hranu bogatu hranjivim stvarima, poput voća, povrća, cjelovitih ĆŸitarica i nemasnih proteina – zaključila je.

  novi.ba