ZBOG ŠOLJE OVAKVOG RASTVORA VAŠE CVIJEĆE ĆE CVJETATI CIJELE GODINE: Komšije će umrijeti od ZAVISTI I LJUBOMORE

1505

Kako bi cveće bilo bujno tokom cele godine, možete koristiti ovu jednostavnu metodu i sastojke koje već imate u kuhinji.

Cveće i biljke dominiraju scenom kada počne proleće, a njihov spektar boja često oduzima dah. Poslednjih meseci mnogi su odlučili da oplemene svoje vrtove, pa čak i enterijere svojih domova ovim čudima prirode, birajući neke od najupečatljivijih i najprijatnijih cvetova. Ali, kao što svako ko voli biljke zna, za bujan rast i stalno cvetanje cveća i biljaka potrebno je dobro se brinuti o njima, a možda čak i koristiti metodu da cveće cveta tokom cele godine.

Ova metoda je sve što vam je potrebno

Orhideje, Cveće
foto: Printscreen/youtube/BAUHAUS Hrvatska

Uzet ćemo za primer orhideje, vrlo elegantno cveće koje često nalazimo u vrtovima i u enterijerima. Orhideje su zaista jedno od najprikladnijih cvetova za vaš dom: ne samo da su lepe, već dodaju dašak boje i opojnog mirisa u svaki kutak kuće. Kako onda osigurati da orhideje imaju što više pupoljaka i cvetaju tokom cele godine? Mnogi ne znaju da postoji vrlo efikasan način kako bi orhideje trajno cvetale.

Prvo što treba da uradite je da uzmete luk i skinete mu ljusku jer sadrži elemente poput kalcijuma, kalijuma, fosfora i magnezijuma koji obezbeđuju antioksidativna, antibakterijska i antiseptička svojstva. Stoga su ljuske luka idealne za brzi uzgoj orhideja.

Postupak se sastoji u tome da se ljuske luka stave u staklenu posudu i preliju s pola litre prokuvane vode. Nakon što pričekate da se voda ohladi, prelazite na sledeći korak, a to je stavljanje pirinča u drugu posudu, još jedan izvanredni element koji sadrži kalijum, fosfor i magnezijum. Dovoljno je pet kašika pirinča u koju dodate litar vode sobne temperature. Nakon toga filtrirajte pirinčanu vodu i prebaciti je kroz sito u drugu posudu. U posudu u koju ste stavili filtriranu pirinčanu vodu dodajte prethodno pripremljeni rastvor s ljuskom luka i u tom slučaju sve pažljivo procedite. Mešanjem ove dve vode dobili ste savršenu smesu bogatu hranjivim materijama za cveće.

Rešenje koje čini da cveće naraste u tren oka

Cveće, Vinka
foto: Printscreen/Youtube/ Moj svet biljaka

Pre primene ove mešavine, uvek je bolje lišće navlažiti prskanjem s malo vode. To nije sve, jer stručnjaci savetuju da se u tlo sipa i voda, kako bi đubrivo bolje upilo. Koliko vremena treba da prođe pre nego što krenete s đubrenjem? Idealno bi bilo pričekati tridesetak minuta.

Sada se gnojivo može primeniti. Najpre natopljenom vatom rasporedite otopinu po listovima. Uz ovu jednostavnu metodu, listovi orhideja više ne moraju imati posla s kukcima i gljivicama i mogu uživati u velikom broju vitamina.

Minerali su se pokazali kao izuzetno saveznik za lišće koje može da raste zdravije i jače. Alternativa je staviti rastvor u flašicu s raspršivačem i prskati je po listovima jednom ili dva puta mesečno. Za efikasnu borbu protiv gljivica i štetočina potrebno je i prskanje i ispod lišća. Na kraju, moguće je sipati rastvor u tlo kako bi se pospešio vrlo brz rast divnog cveća i ojačalo lišće, prenosi Jutarnji list

espreso