Ovu veliku grešku mnogi prave kada peru odjeću, a ne znaju da je pogubna po zdravlje

Datum objave:

- Advertisement -

Mnogi od nas prave grešku bacajući odjeću u mašinu za pranje veša, zaboravljajući na nju, ali najgore je sušenje.

Veš mašina – Profimedia
Ispostavilo se da uobičajena navika može čak biti opasna po vaše zdravlje, piše „Mirror“.

- Advertisement -

Teri Fišer, stručnjak za čišćenje, objašnjava da, ako se odjeća ostavi u mašini za pranje veša duže od 30 minuta nakon što je završila pranje, ona može postati leglo bakterija.

- Advertisement -

– Jedan od najvažnijih dijelova održavanja čistoće i reda u domaćinstvu je redovno pranje veša. Ali mokar veš ostavljen u mašini za pranje veša samo 30 minuta nakon završetka ciklusa može da izazove rast bakterija – upozorava Fišer.

Nisu sve bakterije štetne za tijelo, ali neke mogu da doprinesu bolestima kao što su prehlade, infekcije grla i groznica.

– Većina nas voli da misli da su naše kuće lijepe i čiste i da smo dobri u uklanjanju mikroba. Ali istina je da je nemoguće potpuno se otarasiti bakterija. Dok su uobičajeni zadaci čišćenja kao što su brisanje podova, čišćenje tuševa i redovno brisanje površina prilično očigledni, predmeti koji se svakodnevno koriste i možda nisu dezinfikovani mjesecima ili čak godinama mogu postati leglo bakterija – objašnjava Teri i upozorava:

- Advertisement -

– Kućni predmeti kao što su daljinski upravljači, slanici i bibernici, ili kvake, koriste se više puta dnevno i obično ne pomišljamo da ih redovno dezinfikujemo. Iako se čini kao zastrašujući zadatak, održavanje čistoće kuće je posao koji traje pola sata, piše Krstarica.

- Advertisement -

© JednaIstina.info 2023

POVEZANO

LM