NAUČNICI SNIMALI MOZAK ČOVJEKA NA SAMRTI I DOŠLI DO ZAPANJUJUĆIH OTKRIĆA: Ostali su u šoku kad su vidjeli kako radi

Datum objave:

- Advertisement -

Pisali smo šta se dešvava sa tijelom odmah poslije smrti i koji organi prvo počinju da trule, a koji dio tijela ostaje neuništiv. Međutim, naučnici su pokušala da odgonetnu kako izgleda sam proces umiranja, kao i na koji način muzak u tim trenucima funkcioniše.

Da li je čovek svestan trenutka odlaska u smrti ili to zauvek ostaje neodgonetnuto?

- Advertisement -

“Umiranje je iskustvo jedinstveno za pojedinca i njihove voljene”, objašnjava dr Patrik Stil, specijalista za palijativno zbrinjavanje i dodaje: “Postoji mnogo više od fizioloških promjena koje doprinose iskustvu umiranja. Na primer, ličnost osobe, njeno breme bolesti, podrška porodice i prijatelja, dužina trajanja neizlječive bolesti i njena duhovnost”

- Advertisement -

Međutim, postoje određene fiziološke promjene koje se dešavaju univerzalno.

“Redovni obrasci disanja se mogu promeniti – ponekad može biti brži od normalnog, a ponekad sporiji. U poslednjim danima mogu postojati periodi u kojima postoje dugi razmaci između udisaja. Disanje može postati bučno na kraju života. To je nagomilavanje otpadnih proizvoda/sekreta tijela. Često je to više uznemirujuće za one koji slušaju nego za pojedinca koji umire”, opisuje Stil.

Studija objavljena ranije ove godine u Frontiers in Aging Neuroscience otkrila je da mozak može ostati aktivan tokom, a možda čak i nakon trenutka smrti.
Ljekari su sprovodili kontinuiranu elektroencefalografiju (EEG) na pacijentu koji je imao epilepsiju, i to u vrijeme kada je pacijent imao srčani udar i umro tokom procesa. To im je omogućilo da zabilježe aktivnost ljudskog mozga tokom smrti i otkrili su ritmove aktivnosti slične vraćanju pamćenja, sanjanju, meditaciji i svesnoj percepciji.

- Advertisement -

Organizator studije dr Ajmal Zemar, neurohirurg sa Univerziteta u Luisvilu, kaže da bi to moglo značiti da je ideja da nam život ‘bleste pred očima dok umiremo’ utemeljena u nauci.

“Kao neurohirurg, ponekad se nosim sa gubitkom. Neopisivo je teško prenijeti vijest o smrti uznemirenim članovima porodice”, rekao je.

“Nešto što možemo naučiti iz ovog istraživanja je: iako naši voljeni imaju zatvorene oči i spremni su da nas napuste, njihov mozak možda ponavlja neke od najlepših trenutaka koje su doživjeli u životu”, dodao je dr Zemar, prenosi Kurir.stil

- Advertisement -

© JednaIstina.info 2023

POVEZANO