Srčani udar nije IZNENADAN: 95 odsto preživjelih tvrdi da su osjetili ova DVA simptoma samo mjesec dana pre INFARKTA

Datum objave:

- Advertisement -

Izveštaj, zasnovan na anketi više od 500 žena, razbija popularni mit o iznenadnoj prirodi srčanih udara

- Advertisement -

Srčani udar može nastupiti iznenada. Zamislite mučan bol u grudima koji se širi na vaše ruke i vrat. Iako ovaj prikaz zaokuplja maštu, simptomi srčanog udara se često javljaju mnogo postepeno, prenosi “Express”.

- Advertisement -

“Harvard Health” navodi istraživanje više od 500 žena koje su preživele srčani udar. Istraživanje je otkrilo da je 95 odsto žena reklo da je primetilo da nešto nije u redu mesec dana pre srčanog udara. Dva najčešća rana upozorenja bila su umor i poremećen san. Neke žene, na primer, rekle su da su toliko umorne da ne mogu da nameste krevet bez odmora.

Bol u grudima – uobičajeni rani znak upozorenja na srčane probleme kod muškaraca – bio je dalje na listi za ove žene. Oni koji su ga imali opisali su ga kao pritisak, bol ili stezanje u grudima, a ne kao bol. Čak i kada su im srčani udari bili u toku, samo oko jedne trećine žena u ovoj studiji iskusilo je “klasičan” simptom bola u grudima. Umesto toga, na vrhu liste su otežano disanje, slabost i umor, lepljiv znoj, vrtoglavica i mučnina.

Komentarišući nalaze istraživanja, Harvard Health kaže:

- Advertisement -
  • Jedna poruka koja se može uzeti kući je da neke žene mogu dobiti rano upozorenje o predstojećem srčanom udaru u obliku preteranog umora, poremećenog sna ili kratkog daha. Zdravstveno telo nastavlja:

​​- Obraćanje pažnje na ove simptome i dobijanje brze dijagnoze i lečenja samo bi mogli da spreče potpuni srčani udar. “Neki muškarci takođe imaju rane signale upozorenja, a bol u grudima je najčešći. Dodaje se:

  • Druga poruka je da žene i njihovi lekari moraju da razmišljaju izvan bolova u grudima kada je reč o tome šta žene doživljavaju kao cvetanje srčanog udara.

NAJZENA.RS

- Advertisement -

© JednaIstina.info 2023

POVEZANO

LM