AKO VIDITE DA NEKO OVO RADI, MOGUĆE JE DA IMA TUMOR MOZGA: Dr Grujičić otkrila kako da ga prepoznate – HITNO NA SKENER!

Datum objave:

- Advertisement -

Mozak je i dan-danas u potpunosti neistraženi dio tijela, a za neke bolesti, poput tumora na mozgu, se još uvijek ne zna zašto nastaju, ali i kako se spriječava njihov nastanak. Upravo o tome je u emisiji “Na prvom mjestu” na K1 televiziji govorila neurohirurg prof. dr Danica Grujičić, ali i nova ministarka zdravlja.

“Oni simptomi koji se najčešće javljaju, posebno kod odraslih su promjene u ponašanju, pa postao ali u početku vrlo diskretne i njih može samo neko ko dobro poznaje osobu da primijeti”, objasnila je dr Grujičić i dodala da u liječenju tumora mozga porodica igra jako veliku ulogu. Pa tako, pacijneti koji imaju potpunu podršku članova porodice duže će i da žive. Dr Danica Grujičić je navela šta sve uži članovi mogu da primijete:

- Advertisement -

Neslane šale koje nikada nisu bile karakteristične za tu osobu. Ili ako je osoba bila povučena, pa onda postala ekspresivna i obratno. A obično se dešava da najbliži članovi porodice to tumače nečim što se desilo, kao što je smrtni slučaj ili promjena posla, te su se prije pojave skenera takvi pacijenti liječili u psihijatrijskim bolnicama, jer se smatralo da pate od depresije ili nekog drugog psihičkog stanja.

- Advertisement -

“Većinom žene zanemaruju ono što im se dešava jer im je uvijek preči neko ili nešto drugo”, dodala je dr Grujičić i dodala da će muškarci prije da se požale na simptome. Na pitanje koji je to prvi i najtipičniji simptom koji ukazuje na tumor mozga, doktorka i neuropsihijatar je odgovorila da je to upravo prvi epileptički napad, što jasno ukazuje na odlazka na skener. Zatim slabljenje vida, ispad u vidnom polju, dok glavobolja ne mora u početku na bude prisutna, nego tek u posljednjim fazama bolesti.

“Dobroćudni tumori koji sporije rastu mogu da budu posebno veliki. Mozak do određene granice može da toleriše pritisak, a kada se ta granica pređe pogoršanje ide ubrzano”, objasnila je ona, a zatim je na primjeru skenera mozga jednog pacijenta objasnila koliko tumor može da se razvije i zahvati većinsku površinu mozga, a da pacijent i dalje ima blage simptome.

“Maligni tumori su se vremenom promijenili i danas ih ja zovem ‘odavde do vječnosti’, kao da su neuništivi i ponovo se obnavljaju”, objasnila je doktorica. Zato je važno da ukoliko primijetite neobične oblike ponšanja kod sebe koje se do sada nisu ispoljavali, da za svaki slučaj posjetite ljekara.

- Advertisement -

(MONDO)

- Advertisement -

© JednaIstina.info 2023

POVEZANO

LM