LJEKARI UPOZORILI NA TIHI SIMPTOM TROMBOZE, A NA KOJI NIKO NE OBRAĆA PAŽNJU: Ako traje dvije nedjelje, HITNO kod ljekara

Objavljeno:

Povećana gustina krvi se posljednjih godina povezuje sa koronom, a postoje neki znaci koji mogu da upozore (bez obzira na to da li ste preležali kovid ili ne) na ovo opasno stanje. Gusta krv vodi u trombozu, tačnije pojavu krvnih ugrušaka a koji mogu da budu fatalni po zdravlje – da dovedu do srčanog ili moždanog udara.

Britanski ljekari su otkrili simptom koji upozorava na ovo stanje i koji bi svakako trebalo da vas podstakne da uradite D-dimer i provjerite stanje krvi. Po mišljenju stručnjaka, najteže je uopšte posumnjati da postoji neki problem. Pacijenti i ne znaju da su u opasnosti, ignoriše signale koje im telo šalje. Jedan od ovih “tihih” simptoma je iznenadni bol u nozi ili ruci.

Ono što je karakteristično jeste da neprijatan osjećaj može periodično da se javi i da nestane. Govorimo o slučajevima kada nije došlo do povrede ruke ili noge, kada na njima ne postoje hematomi ili otoci usled fizičke traume. Ovaj simptom se takođe manifestuje na početku formiranja krvnog ugruška, zbog čeg lekari savetuju da se obavezno uradi test gustine krvi i otkloni sumnja.

Svakako, bol u ruci ili nozi ne mora nužno da znači da je riječ o trombozi, ali ako je neprijatnost uporna i traje dvije ili više nedjelja, trebalo bi da se konsultujete sa specijalistom. (MONDO)

Povezano

Najnovije