BLOKADA KRVI JE KRIVA ZA BOL U LEĐIMA I ZGLOBOVIMA: Čuveni doktor Bubnovski dao najjednostavniji način izliječenja

Datum objave:

- Advertisement -

Doktor Sergej Bubnovski je ruski lekar specijalizovan za kineziterapiju, a njegov rad se najviše fokusira na probleme sa kičmom i zglobovima. Osnovna ideja njegovog programa za oporavak mišićno-skeletnog sistema je da spreči zadržavanje krvi, a doktor veruje da se sve može izlečiti vežbama.

“Energetska blokada izaziva bolesti, a bol je signal da je energija blokirana zadržavanjem krvi na određenom mestu. Zato se tegobe s kostima mogu izlečiti vežbama”, tvrdi dr Bubnovski.
Vežba za bol u vrat

- Advertisement -

Stanite u položaj mačke – na sve četiri, pazeći da su vam leđa ravna. Uz izdisaj, izvijte leđa nagore (kao mačke kada se „češu“), pa se polako vratite u početni položaj. Zatim, uz udah, spustite leđa nadole, a zatim se vratite u početnu poziciju. Ponovite 10-15 puta. Vodite računa da prilikom izvođenja vežbe ne pravite nagle pokrete glavom, kako se stanje ne bi pogoršalo. Kod bolova u vratu pomoći će vam i sklekovi uza zid, koji će zagrejati mišiće i sprečiti stagnaciju krvi.

- Advertisement -

Bol u donjem delu leđa

Lezite na leđa, stavite ruke ispod glave, savijte noge u kolenima i dodirnite stopala pod. Sa dubokim izdahom, polako povucite ramena prema kolenima, podižući samo glavu i vrat, grudi treba da ostanu statične. Vratite se na početnu poziciju i uradite 10-15 ponavljanja. Ova vežba će vam pomoći da istegnete donji deo kičme i poboljšate cirkulaciju u gornjem delu kičme.

Bol u zglobu kuka
Lezite na leđa, stavite ruke ispod glave, savijte noge u kolenima i dodirnite stopala pod. Uz izdisaj podignite karlicu i napravite polumost. Vratite se na početnu poziciju i ponovite 10-15 puta. Ova vežba će ubrzati cirkulaciju u predelu leđa i u mišićima butina i zadnjice. Dr Bubnovski kaže da su njegovi pacijenti uglavnom ljudi koji rade u ordinacijama, odnosno oni koji sede po ceo dan.

- Advertisement -

Ne sedite predugo bez pauze

Nepokretnost mišića dovodi do začepljenja vena, što može biti uzrok mnogih bolesti, od venske tromboze do hemoroida i oboljenja u genitalnoj oblasti. Nakon svakih 45 minuta sedenja, napravite kratku pauzu da biste pokrenuli sve mišiće – idite stepenicama ili hodajte bar nekoliko minuta. Pravilno držanje Možete malo da se opustite i da se nakratko “zavalite” u naslon, ali u principu uvek treba da držite leđa uspravno.

Laktovi treba da budu na stolu

Dok kucate po tastaturi, laktovi ne treba da budu u vazduhu, već na stolu, kako ne biste naprezali ramena. S vremena na vreme treba da se rukujete i radite vežbu rotiranja ruku sa stisnutim pesnicama.

Nevidljiva gimnastika

Ako ne možete da ustanete od stola, još uvek možete da poboljšate cirkulaciju u donjem delu leđa i karlici: – zategnite i opustite mišiće zadnjice 10-15 puta; – simulirajte skakanje nogama 10-15 puta.

Opustite rameni pojas i kičmu

Naslonite se na stolicu i izvijte kičmu koliko god možete, opustite ruke uz telo. Vežbu radite uz izdisaj, a mišiće opustite, kako bi efekat bio jači.

ALO.RS

- Advertisement -

© JednaIstina.info 2023

POVEZANO

LM