Ovo je čuveni FINSKI METOD U ŠKOLAMA koji je smanjio nasilje za 40%: Program se zasniva na 2 VAŽNE STVARI koje su sve promijenile

Objavljeno:

Od kada je prošle srijede trinaestogodišnji učenik iz vatrenog oružja usmrtio 8 školskih drugara i domara, Srbija je u šoku, a samo dan potom U.N. ubio je 8 ljudi iz vatrenog oružja u Mladenovcu i okolini.

Uzrok ovih zločina utvrdiće istraga, iako su već krenula komešanja u javnom mnjenju da je to moglo biti višegodišnje zanemarivanje, takozvano “stavljanje pod tepih” i vršnjačko nasilje, a evo šta bi moglo da bude rješenje da se ovako nešto više nikad ne ponovi.

Nije tajna da su finske škole pružile odličan primjer koji su slijedile mnoge druge zemlje. Svetski uzor su postali kreiranjem “KiVa” programa protiv vršnjačkog nasilja.

Šta je “KiVa” metod

Metod “KiVa” je kreiralo finsko Ministarstvo obrazovanja. “KiVa” je skraćenica od “Kiusaamista Vastaan”, što na finskom znači “protiv maltretiranja”. Nastao je 2007. godine i iste godine je smanjio slučajeve vršnjačkog nasilja za 40 odsto. Čak 90 odsto finskih škola ga je već primenilo i uspjeli su da eliminišu slučajeve maltretiranja i nasilja u učionicama.

Cilj je da se učenici osvijeste, prepoznaju opasnosti vršnjačkog nasilja i počnu da brane one koji su žrtve maltretiranja. Djeca prestaju da budu pasivni svjedoci i znaju da ako se svi zajedno suoče sa nasilnikom (umjesto da posmatraju), on to više neće učiniti ni jednom drugom djetetu.

Program se zasniva na intervenciji i prevenciji, a evo kako funkcioniše: Oni koriste virtuelno poštansko sanduče gdje se slučajevi maltretiranja mogu anonimno prijaviti. Imaju učitelja kojem mogu da veruju, jer deci u školi treba odrasla osoba koja ih sluša, razume i brine o njima. U vrijeme odmora nastavnici prate njihovo ponašanje.

Oni podržavaju žrtvu i senzibilišu svjedoke. Ukupno tri stručna nastavnika su zadužena da umire žrtvu i da vode dijalog sa nasilnikom dok se problem ne reši. Oni mnogo rade na emocijama i vrednostima. Djeca uče kako da identifikuju šta njihovi vršnjaci osjećaju kroz neverbalni jezik i rade na tome da imaju empatiju i poštovanje prema drugima. Učenici koji učestvuju u “KiVa” programu dobijaju oko 20 časova u sedmoj, desetoj i trinaestoj godini. Na ovaj način stručnjaci mogu da identifikuju različite vrste maltretiranja u zavisnosti od uzrasta i rade na tome da ga okončaju.

Djeca uče da razumiju druge

Učenici uče da budu više empatični kroz različite igre i simulacije. U različitim scenarijima koji su im dati, oni moraju da odaberu koje će akcije preduzeti i kakve posljedice mogu proizvesti iz tih radnji.

Na primjer, u jednoj igrici djeca kontrolišu crtane avatare. U igri mogu biti svedoci maltretiranja stidljivog učenika. Oni moraju da odluče da li će braniti tog učenika i kako. Postoje posljedice u zavisnosti od toga šta izaberu da urade, što ovu igru čini avanturističkom.

Učenicima se takođe daje podrška i povratne informacije o tome kako da pristupe žrtvama maltretiranja i da se uvjere da su dobro. Igre im omogućavaju da “vježbaju” da budu fini i šta da kažu nekome ko se osjeća isključeno ili nepoželjno u grupi. Ovo poboljšava sposobnosti učenika da budu empatični i pružaju podršku žrtvama.

Nastojeći da se direktno bave ponašanjem nasilnika, “KiVa” instruktori su često vrlo kreativni u aktivnostima igranja uloga. Na primjer, mogu da stave osobu za koju je veća verovatnoća da će maltretirati u poziciju žrtve, i obrnuto.

Zemlje koje to sprovode u praksi Zbog svog uspeha, ovaj metod je primenjen i u drugim zemljama. U 2015. godini prihvaćena je prva faza implementacije programa “KiVa” protiv nasilja u Argentini, Kolumbiji, Španiji, Meksiku i Čileu. U to vreme sadržaj programa je bio dostupan samo na engleskom jeziku, pa je počeo da se koristi u dvojezičnim školama. Druge zemlje kao što su Holandija, Ujedinjeno Kraljevstvo, Nemačka, Belgija, Italija, Luksemburg, Estonija, Švedska, Novi Zeland i Mađarska takođe su počele da koriste ovaj metod u nekim od svojih škola.

Šta treba da uradite ako je vaše dijete žrtva nasilja

Ako vam dijete kaže da ga maltretiraju, preporučuje se da sledite određene smernice koje će vam pomoći. Pokažite im da vam mogu vjerovati. To je najbolji način da se stvori klima dijaloga i razumevanja. Objasnite svom djetetu da ćete biti uz njega bez obzira na sve.

Obavijestite nastavnike vašeg deteta o problemu. Oni treba da budu svjesni šta se dešava u njihovoj učionici i da pronađu način da to eliminišu. Pored vaše podrške, ponekad se preporučuje i da vaše dijete dobije psihološku pomoć. Ovo će im pomoći da se bolje nose sa situacijom.

(Blic Žena)

  

Povezano

Najnovije