KAD “PRORADI” ČIR NA ŽELUCU, BOL U STOMAKU NIJE JEDINI ZNAK! Ovo su simptomi koji šalju ALARM, pojačavaju se posle jela

Datum objave:

- Advertisement -

Simptom čira na želucu obično javlja se u vidu bola u stomaku, ali saznajte ostale znake koje ne smete da ignorišete.

Čir na želucu može da bude uzrokovan raznim faktorima, ali danas se smatra da je najčešće reč o bakterijskoj infekciji, a ponekad i dugotrajnoj primeni lekova protiv bolova. Svi znamo da nezdrave navike utiču na zdravlje, pa tako i pušenje cigareta, konzumiranje alkohola i jako začinjena hrana takođe mogu da povećaju rizik od nastanka čira.

- Advertisement -

Kada se simptomi pojave, nephodno je da se odmah reaguje, jer komplikacije kao što je pucanje čira, mogu dovesti do krvarenja koje može biti opasno po život. Najčešći simptom je bol u stomaku, koji je uglavnom ravnomeran i tup. Javlja se i nestaje u razmacima od nekoliko dana, pa do nekoliko nedelja. Kod čira na dvanaestopalačnom crevu javlja se par sati nakon jela ili usred noći na prazan želudac, a prestaje unosom hrane. Kada je reč o čiru na zelucu, bol se obično pojačava nakon uzimanja hrane.

- Advertisement -

Ovo su još neki simptomi koji mogu da se jave:

nadutost
mučnina
povraćanje
podrigivanje
gubitak telesne težine
pad pritiska
crna stolica (ako čir krvari)
povraćanje crnog sadržaja (ako čir krvari)
Lekari ističu da obilni i kasni obroci, u poslednja dva sata, pre odlaska na spavanje, mogu da pogoršaju simptome. Kada je lečenje u pitanju, postoje prirodni načini koji mogu da pomognu, a koji se smatraju najefikasnijima. Flavonoidi, efikasna jedinjenja koja se nalaze u voću i povrću, veoma su pogodna. Namirnice koje su bogate ovim jedinjenjima su soja, mahunarke, kelj, crveno grožđe, jabuke, bobičasto voće, zeleni čaj.

Probiotici, dobre žive bakterije, takođe pomažu kod ovog problema. Jogurt, kefir, miso, kimći, samo su neke od namirnica koje mogu da iskorene Heliko bakteriju i pomognu kod čira na želucu. Voće, povrće i žitarice svakako su dobre za opšte zdravlje. Pored toga, namirnice su bogate polifenolima, antioksidantima koji sprečavaju nastanak i pospešuju zarastanje čireva.

- Advertisement -

Iako ljudi često kažu “pukao mi je čir” za čir koji je prokrvario, ta dva stanja nisu isto: perforacija, odnosno “pravo” pucanje čira, podrazumeva probijanje zida želuca, tako da se sadržaj želuca izliva u trbušnu duplju, zahvata trbušnu maramicu, dovodi do teške infekcije, sepse i život je ozbiljno ugrožen.

(MONDO)

- Advertisement -

© JednaIstina.info 2023

POVEZANO

LM