SODA BIKARBONA ZA HEMOROIDE: Mogu da se povuku sami, važno je da uradite 2 stvari

Datum objave:

- Advertisement -

U borbi protiv hemoroida najvažnije su dvije stvari: prilagoditi ishranu i održavati zdravlje čitavog sistema za varenje. Mnogima pomaže soda bikarbona.

Hemoroidi su proširene vene završnog dijela debelog crijeva. Na ovim venama se mogu javiti proširenja i zapaljenja, a od hemoroidalne bolesti pati, po nekim statistikama, svaki drugi čovjek. Tegobe mogu biti relativno blage, kada su hemoroidi blago uvećani, ne vide se spolja i ne krvare. Ako dođe do prolaska hemoroida kroz analni kanal, bolest se pojačava. U prvo vrijeme, to su čvorići veličine klikera, izlaze tokom velike nužde ili zbog težeg fizičkog napora. Dok je bolest na nivou drugog stepena, hemoroidi se sami vraćaju

- Advertisement -

Kada se više ne vraćaju sami, to pacijent mora uraditi sam ili otići na intervenciju kod ljekara i često se preporučuje hirurško liječenje. U četvrtvom stepenu, više se mogu ni vratiti. Hirurgija je jedino rješenje. Zbog ovakvog razvoja bolesti, savjetuje se da je – prije svega – spriječite, a ako ne uspijete, da je što prije liječite. Soda bikarbona može da vam u tome pomogne.

- Advertisement -

Jedan od glavnih uzroka hemoroida je naš uobičajeni način života. On uključuje mnogo sjedenja, malo fizičke aktivnosti, neadekvatnu ishranu. Negativan efekat imaju i višak kilograma, kao i loša navika da se odlaže vršenje nužde. Čest zatvor ili tvrda stolica dovode do naprezanja, a sve ove okolnosti izazivaju reakciju hemoroida oticanjem ili upalom.

Zato su, prije svega, najvažnije dve stvari: prilagoditi ishranu i održavati zdravlje čitavog sistema za varenje. Mnogima pomaže soda bikarbona, jer tvrde da im olakšava zatvor. Odrasli mogu uzimati 10 grama, rastvorenih u čaši hladne vode, poslije jela. Ukoliko on, ipak, potraje duže od nedelju dana, obavezno potražite savjet ljekara.

Soda bikarbona ima primjenu i kao sastojak tople kupke. Ona pomaže kod tegoba koje prouzrokuju zatvor i hemoroidi. Potrebno je da je razmutite u toploj vodi, u razmjeri – tri kašike na litar vode, a onda sipajte kupku u lavor u koji možete da sjednete ili na dno kade za kupanje. Sjedite u tom rastvoru sve dok se ne ohladi – desetak ili dvadeset minuta, a zatim isperite toplom vodom i namažite cijelu regiju nekom neutralnom kremom za bebe.

- Advertisement -

Tekst: Lepa&Srećna

- Advertisement -

© JednaIstina.info 2023

POVEZANO

LM