Ovu su znaci MENTALNIH BOLESTI kod djece – Javljaju se oko 14. GODINE, a evo kada je potrebno REAGOVATI

Datum objave:

- Advertisement -

Foto: Profimedia

Evo šta kažu stručnjaci.

- Advertisement -

Nakon stravične tragedije koja je pogodila Srbiju, a u kojoj smo izgubili 8 dečijih života kao i život čoveka koji je brinuo o bezbednosti dece u školi na Vračaru, pokrenula su se mnoga pitanja.

- Advertisement -

Kako mediji prenose, tinejdžer (14) koji je počinio zločin, izgovorio je jezivu rečenicu: “Pucao sam zato što sam psihopata”. Upravo to nas je nateralo da se zapitamo da li postoje znakovi koji mogu ukazati da u hnašem društvu imamo psihopatu i kako ih prepoznati.

Međutim, postoje i mentalne bolesti koje takođe mogu izazvati velike posledice, a često zanemarujemo znakove istih. 10-20% ukupne populacije dece ima neku od mentalnih poteškoća i bolesti. Polovina tih bolesti započinje do 14.-e godine života. Ako se ne leče, one mogu uticati na razvoj deteta, njihovo obrazovanje i potencijal da žive ispunjen i produktivan život, piše novizivot.net.

Najčešće mentalne bolesti kod dece

- Advertisement -

Svetska zdravstvena organizacija (WHO) procenjuje da dvoje od desetero dece pati od neke mentalne bolesti. Najučestalije mentalne poteškoće kod dece između 3 i 17 godina su:

 • ADHD – poremećaj pažnje i koncentracije: 6,8%
 • Poremećaj u ponašanju ili ličnosti: 3,5%
 • Teskoba: 3%
 • Depresija: 2,1%
 • Autizam i slične bolesti: 1,1%

Samoubistvo, prema Centru za kontrolu bolesti, može biti rezultat “interakcije mentalnog poremećaja i drugih faktora”. Ujedno, samoubistvo je drugi najčešći uzrok smrtnosti adolescenata.

Postoje sličnosti između ljudi koji imaju mentalne probleme. Tako da postoje određeni znakovi koji ukazuju na mentalne bolesti kod dece i adolescenata.

Ovo je 5 znakova koji ukazuju na mentalne bolesti kod dece:

1. Lako ih je naljuti

Deca mogu biti pod stresom jednako kao i odrasli te se mogu naljutiti. U većini slučajeva iziritiranost i ljutnja se kod dece javlja zbog pritiska određenje skupine vršnjaka u školi. No, povećanje u frekvenciji ljutnje i iziritiranosti može biti pokazatelj prisutnosti mentalne poteškoće.

Deca koja razvijaju mentalnu teškoću mogu često pokušavati pronaći izgovore da ne idu u školu ili da ne uče. Njihovi živci mogu biti uzrok glavoboljama, bolovima u stomaku i sličnim bolovima. Deca koja se čine iziritirana i povučena možda se u školi suočavaju s nasiljem ili imaju problema s vršnjacima.

Ujedno, nasilje je postalo najveći problem s kojim se današnja deca suočavaju. Tako da nasilje može biti velika opasnost mentalnom zdravlju vašeg deteta.

2. Postaju jako nervozni

Detinjstvo treba biti bezbrižno doba života, no kada mala deca počnu pokazivati nervozu tada se treba zabrinuti. Ovo je tipična priča osobe koja ima poremećaj koji rezultira teskobom:

“Ela se neprestano brinula. Svako jutro je bila zabrinuta da neće stići na vreme na autobus iako nikada nije kasnila. Svako popodne se brinula da neće moći sesti na svoje omiljeno mesto tokom ručka ili da će imati iznenadni test iz biologije, a nije dovoljno učila…”

deca

deca

Foto: Profimedia

3. Depresivni su ili povučeni

Jedan od pet tinejdžera se bori s depresijom, 8% su izrazito depresivni. Dr. Charles Raison, profesor psihijatrije na Univerzitetu u Arizoni je dao vrlo jasan savet: “Mislim da se trebate početi brinuti svaki put kada za svoje dete možete reći: ‘O Bože, stvarno izgleda kao druga osoba’”.

Raison preporučuje da roditelji trebaju intervenisati kada njihovo dete počne pokazivati znakove povučenosti ili depresije koji traju duže od 2-3 nedelje. Za decu koja pate od depresije karakterističan je izlomljen san i ekstremna promena navika spavanja.

4. Koriste droge i alkohol

Korištenje takvih supstanci povezano je s mentalnim poteškoćama i korištenjem droge. Istraživanjem je pokazano da je otprilike 70% srednjoškolaca probalo alkohol; 40% je probalo pušiti ili puši duvan; 20% su ovisnici o nekoj drogi.

Sve gore spomenuto je vrlo opasno kada se kombinuje s mentalnom poteškoćom. Droga i alkohol mogu postati mehanizam kojim se deca nastoje nositi sa svojom bolesti, ali na taj način drastično povećavaju rizik od smrti i slabljenja svog zdravlja.

dete u ćošku

dete u ćošku

Foto: Profimedia

5. Problemi u školi

Prema jednom od istraživanja 4 ili 5 učenika u nekim razredima pati od ozbiljne mentalne bolesti. Mentalna bolest vrlo negativno utieče na uspeh. Budući da dve trećine adolescenata ne primaju lečenje za svoju bolest, negativne posledice se neprestano umnožavaju.

Univerzitetu Kaliforniji navodi sledeće probleme koji nastaju zbog mentalnih poteškoća:

 • Neusressrećenost i nezainteresovanost
 • Manjak samopouzdanja
 • Problemi s koncentracijom
 • Loš uspeh u čitanju, pisanju i matematici
 • Ponavljanje razreda
 • Učestali disciplinarni problemi

Traženje pomoći

Ključno je rano otkrivanje mentalnih poteškoća kod dece i pristup servisima za pomoć. Istraživanja pokazuju da su pravovremena lečenja dovela do znatnih poboljšanja u uspehu u školi i u nošenju s mentalnom poteškoćom.

Najvažnije je da pravilan i pravovremen tretman može poštedeti decu – i njihove bližnje bespotrebne boli i muke

sd.rs

- Advertisement -

© JednaIstina.info 2023

POVEZANO

LM