DUPLO MANJI RAČUNI ZA GRIJANJE, A DUPLO TOPLIJE U KUĆI: Samo uzmite foliju i stavite je po cijelom prozoru, EVO KAKO

Objavljeno:

Kod vrlo niskih temperatura teško je održati dom ugodno toplim, posebno tijekom noćnih sati kada su temperature najniže. Ponovno vam donosimo nekoliko savjeta kako da vam toplina ne “bježi” iz kuće te kako da preživite ekstremnu hladnoću i ne ugrozite zdravlje.

Ovo su trikovi kako da na brzinu učinite dom toplijim:

Za jakih hladnoća na prozore možete staviti plastičnu foliju s mjehurićima (koja se inače koristi kod zaštite pri transportu, prodaju je na metre i nije skupa). Ona će pomoći da više topline ostane u prostoru.
Na pločice ili parket stavite tepih, bit će vam toplije za noge, a i to će poslužiti kao svojevrsna izolacija koja će sprječavati gubitak topline kroz hladan pod. Ako nemate tepih pri ruci, stavite staru deku, dok minusi ne prođu.
Nakon završetka pečenja ostavite vrata pećnice otvorenima jer će tako dodatno zagrijati prostor dok se hladi.

Spuštanjem vanjskih i unutarnjih roleta toplina će se dulje zadržavati u prostoru.
Dobro je i staviti dodatnu toplinsku izolaciju iza radijatora koji se nalaze na vanjskim zidovima, npr. stiropor. Na taj način će se ponovno gubiti manje topline.
Izvore grijanja nemojte zaklanjati zavjesama ili namještajem jer to onemogućuje širenje topline prostorom.
Iza radijatora koji se nalaze na vanjskim zidovima, ispod prozora, stavite reflektirajuću foliju. Tako će prolaz topline biti usmjeren na prostor, a ne na prozor.
Stavite dekice pod vrata ili prozore ispod kojih ulazi hladan zrak zbog neadekvatnog brtvljenja. Tada će toplina odlaziti sa strane i na vrhu, ali barem neće dolje. Ako imate pri ruci gumenu traku za brtvljenje, svakako je na brzinu postavite oko vrata i prozora.

Kako zaštititi zdravlje?

U Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo upozoravaju kako se ponašati kod ekstremnih hladnoća:

Starijima, ali i svim srčanim bolesnicima te oboljelima od plućnih bolesti preporučuje se da ne izlaze u ranojutarnjim i noćnim satima kad su temperature vrlo niske. Vanjski sloj odjeće mora biti nepropusan za vjetar i vlagu. Najbolje je nositi odjeću od vune, polipropilena i svile koji zadržavaju više topline od pamuka.

Ako već morate izaći, a temperature su niske, zaštitite glavu kapom, ruke rukavicama te prekrijte usta šalom kako biste spriječili izravno udisanje hladnog zraka. Važno je da je obuća topla i komotna, bez visokih peta. Visoka peta umara, kao i potpuno niska obuća.”

Napominju da ukoliko ste dugo vani, a pojavi se drhtavica, to je upozorenje vašeg tijela da što prije trebate otići u zatvoreni, topli prostor.

Važno je i izbjegavati sve fizičke aktivnosti na otvorenome koje izazivaju ubrzano disanje. Liječnici savjetuju izbjegavanje kofeina i alkohola, a preporučuju tople napitke poput čajeva.

Posebno su osjetljivi stariji ljudi, upozoravaju u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo:

“Starije su osobe sklone oticanju nogu i zimi trebaju paziti na elemente koji im pogoršavaju teškoće. Nužno je izbjegavati dugo stajanje i sjedenje. U hladnim mjesecima često treba biti u kontaktu sa starijom osobom koja mora uvijek uza sebe imati osobne podatke, ime i prezime, adresu stanovanja i broj telefona. Za jakih hladnoća se povećava broj ljudi koji se javljaju liječnicima s navedenim problemima.”

Kako svesti mogućnost padova na minimum:

Izbjegavajte nepotrebne izlaske, pogotovo kada površine za hodanje još nisu očišćene.
Ukoliko je neophodan izlazak, hodajte očišćenim nogostupima i stazama polako, malim, kratkim koracima.
Gledajte ispred sebe dok hodate i budite svjesni mogućnosti da možete lako pasti.
Nosite primjerenu obuću s potplatima koji smanjuju sklizanje.

Ruke držite izvan džepova te izbjegavajte nošenje teških predmeta u ruci jer se smanjuje ravnoteža tijela.
Posebnu pozornost obratite prilikom ulaska u zgrade, trgovine ili druge prostorije zbog mokrih i skliskih površina.
Prilikom silaženja po stepenicama obavezno se držite za rukohvat, polako stopalom isprobavajte površinu stepenice na koju silazite prije nego što prebacite čitavu težinu tijela.

preuzeto

Povezano

Najnovije