PREDAO ORUŽJE POSLIJE 35 GODINA! Počelo razoružavanje Srbije: Revolvera se prvi odekao ovaj poznati advokat!

Objavljeno:

Razoružavanje Srbije, koje je na inicijativu predsjednika Aleksandra Vučića podržala Vlada, a poslije pucnjave u beogradskoj OŠ Vladislav Ribnikar i masakra u Mladenovcu, počelo je danas. Među prvima koji se posle tri i po decenije odrekao svog oružja je advokat Svetozar Vujačić, bivši savjetnik ministra unutrašnjih poslova. 

U razgovoru za Republiku Vujačić priča da je revolver, za koji je imao dozvolu za držanje, predao jutros policijskoj stanici na opštini Stari grad, za šta je dobio potvrdu. Učinio je to bez nadokande, iako to postoji kao opcija, a vlasnik njegovog oružja ubuduće je država.

Očekuje da će i ostali građani, naročito oni koji drže nelegalno oružje, učiniti isto.

– Svoj revolver koji sam, sa dozvolom za držanje, posedovao 35 godina vratio sam Sekretarijatu unutrašnjih poslova Starog grada, u Ulici Majke Jevrosime, na opštini na kojoj stanujem. Predao sam revolver “Smith Wesson”, kalibar 38 specijal, duga cev, vrhunsko oružje. Smatram da bi svako, posle ovih nemilih događaja, svaki držalac i vlasnik oružja, trebalo tako da postupi. Ja sam to uradio sa ciljem da podstaknem ljude da isto tako urade i da se broj građana, njih oko 300.000 koji poseduje oružje sa dozvolom, smanjio na 20.000-30.000. I kako bi se i na taj način doprinelo da se izbegnu ovako katastrofalna događanja – priča za Republiku Vujačić. 

471662-s-v-isao-da-preda-revolver-nikola-mutic-6-iff

Foto: Nikola MutićObjašnjava da je procedura predaje oružja kratka i efikasna: 

– Došla je ljubazna službenica koja je uzela ličnu kartu i dozvolu za držanje oružja. Dozvolu za nošenje nikad nisam tražio, a dobio bih sigurno jer sam do pre tri meseca bio savetnik ministra policije. Nije mi to padalo napamet, šta će mi to. Nisam hteo da uzmem nadoknadu, da ga prodam državi, iako i to postiji kao mogućnost. Ubrzo su mi dali dokument, papir, na kome uz moje lične podatke i šta sam od oružja predao MUP, piše i da sam to učinio bez nadoknade. 

Podsjetimo, poslije dvije tragedije u Srbiji u kojima je u samo dva dana ubijeno 17 ljudi, uglavnom djece i mladih, država je organizovala akciju predaje nelegalnog oružja. Svako ko ga posjeduje moći će od danas do 8. juna da preda i neregistrovano oružje najbližoj policijskoj stanici bez sankcija.

Tokom tog perioda građani koji predaju neregistrovano oružje neće krivično odgovarati, niti snositi bilo kakve posljedice, a ne moraju dokazivati ni porijeklo oružja. 

Ovu i niz drugih novih mjera za kontrolu naoružanja u rukama civila usvojila je Vlada Srbije na sednici u petak, na prijedlog predsjednika Vučića koji je, poslije zločina u Mladenovcu, najavio “gotovo potpuno razoružanje Srbije”.

PREUZETO

Povezano

Najnovije