KOLIKU KAZNU ZATVORA MOŽE DA DOBIJE OTAC DJEČAKA (13)?: Advokat otkriva da postoji problem

5771

Advokat Ana Selak govorila je o mogućoj kazni koja čeka oca dečaka K.K. nakon masovnog ubistva koje je počinio u školi “Vladislav Ribnikar”.

V.K. (47) otac dečaka K.K., koji je počinio masakr u osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar” u Beogradu, tereti se za kriivčno delo protiv opšte sigurnosti za koje je zaprećena kazna zatvora do osam godina, rekla je advokat Ana Selak i dodala da ipak nije uvjerena da će tužilaštvo dokazati da je učinjeno to krivično djelo.

Selak je navela da iako je otac dječaka na nedozvoljen način držao oružje, nije sigurna da je počinio krivično djelo koje mu se stavlja na teret. Istakla je da ocu maloljetnog dječaka može da se stavi na teret krivično djelo zanemarivanje maloljetnog djeteta gdje je zaprećena kazna do tri godine i ukazala da na zapadu postoji krivično djelo za svakoga ko doprinese maloljetnom licu da počini krivično djelo, prenosi Informer pisanje Tanjuga.

 “Odgovornost može da se nađe kod roditelja, bake i deke ako su ga čuvali i bilo koga ko doprinese da maloletno dijete izvrši krivično djelo”, rekla je Selak.

Na pitanje da li postoji mogućnost da je maloletni K.K. bio svestan da neće krivično odgovarati s obzirom na to da nije napunio 14 godina i da je planirao zločin, Selak je objasnila da postoji ta mogućnost, kao i da je to djelo učinjeno sa umišljajem.

On i da je punoljetni učinilac djela to je umišljaj direktno, to bi mu i bila otežavajuća okolnost, rekla je Selak. Odgovarajući na pitanje koja kazna je moguća za maloljetnog K.K, Selak je objasnila da za njega nema represivne kazne, te da se njime bave institucije socijalne zaštite.

 (Mondo)