NEKADA NAMIRNICA ZA SIROMAŠNE: Kardiolozi tvrde da štiti srce, bubrege, pogoduje dijabetičarima

Datum objave:

- Advertisement -

Svakodnevno smo bombardovani natpisima o zdravoj hrani koja je često isključivo vezana za daleke kontinente i na koje naš organizam nije naučio, a zaboravljamo kako su se hranili naši preci.

Ovo je velika šteta, s obzirom na brojne prednosti koje nam ova lako svarljiva žitarica nudi. Proso je vrsta zrna koja je okrugla, vrlo sitna i ponekad malo spljoštena. Žuto-bele je boje i slatkog je ukusa. Zrno prosa je prekriveno ljuskom, koja se mora ukloniti pre konzumiranja.

- Advertisement -

Jedna je od retkih žitarica koja ne sadrži gluten, što je od velikog značaja, jer su mnogi ljudi alergični na gluten, a poznato je da gluten utiče i na debljanje i gojaznost uopšte. Sadrži mnogo vitamina i minerala kao što su kalcijum, kalijum, jod, magnezijum, vitamine A, E i B, ali sadrži i gvožđe i vlakna.

- Advertisement -

To je izuzetno alkalno (bazno) zrno, a znamo da se virusi, bakterije i druga zla koja ih prate teško stvaraju u alkalizovanim, ili bazičnim, organizmima. Proso sadrži ključne aminokiseline koje pomažu u izgradnji i regeneraciji mišića i ćelija kože. Takođe, bogata je ugljenim hidratima koji se sporo vari, pa nam brzo daje osećaj sitosti i pomaže u procesu mršavljenja.

Ova žitarica takođe sadrži prirodne masti, koje su neophodne za apsorpciju vitamina, uključujući karoten i vitamin D. Ova žitarica sadrži ugljene hidrate, pa je dobar izbor namirnice za dijabetičare.

Kardiolozi ga preporučuju kao namirnicu koju treba jesti što češće, jer je puna kalijuma, koji pomaže u borbi protiv srčanih oboljenja, normalizuje krvni pritisak i jača krvne sudove. Jedna je od najboljih namirnica za čišćenje bubrega, ali i za pojavu kamenca ili peska u bubrezima.

- Advertisement -

Kod urinarnih infekcija ima pozitivan efekat i podstiče izlučivanje mokraće. Rađena su razna istraživanja u vezi sa ishranom, a dokazano je da oni koji konzumiraju proso u većini slučajeva nemaju simptome astme ili bilo kakve indikacije u vezi sa tim.

ALO.RS

- Advertisement -

© JednaIstina.info 2023

POVEZANO

LM