NAUČNICI TVRDE: Jesti ovu vrstu ribe je isto što i piti zagađenu vodu mjesec dana

Datum objave:

- Advertisement -

Najnovija istraživanja su pokazala da je konzumiranje jedne slatkovodne ribe ulovljene u američkim jezerima i rekama isto kao da mjesec dana pijete vodu kontaminiranu tzv. “vječnim” zagađivačima, hemikalijama iz grupe PFAS.

Riječ je o hemikalijama razvijenim četrdesetih godina prošlog vijeka, koje su u potpunosti otporne na vodu i toplotu.

- Advertisement -

Hemikalije iz grupe PFAS čine perfluoroalkilne i polifluoroalkilne materije, velika grupa hiljada sintetičkih hemikalija čija je primena u društvu i učestalost u prirodi jako raširena.

- Advertisement -

Sve hemikalije iz te grupe sadržavaju veze ugljenika i fluora, jednu od najsnažnijih hemijskih veza u organskoj hemiji, koja im omogućuje da budu otporne na razgradnju pri upotrebi i u okolini.

Većina hemikalija iz grupe PFAS lako se prenosi u okolini i prelazi velike udaljenosti u odnosu na izvor ispuštanja.

Nalaze se u premazima koji se ne lepe, u tekstilu ili na ambalaži za hranu.

- Advertisement -

Nažalost, neuništiva priroda hemikalija iz grupe PFAS implicira da su se one s vremenom nakupile u vazduhu, tlu, vodama jezera i reka, u hrani, pa čak i u ljudskom organizmu.

Hemikalije iz grupe PFAS mogu uticati na razvoj raka

Sve je više poziva za strožom regulacijom upotrebe PFAS-a koji su štetni za ljudsko zdravlje. Mogu oštetiti jetru, rezultirati visokim holesterolom u organizmu, smanjiti imunološku reakciju i utjecati na razvoj nekoliko vrsta raka, posebno smrtonosnog oblika raka jetre.

Stoga su istraživači, koji su studiju objavili u časopisu Environmental Research, željeli da izmjere kontaminaciju slatkovodne ribe analizom 500 uzoraka uzetih iz američkih jezera i reka između 2013. i 2015. godine.

Srednja stopa kontaminacije iznosila je 9,5 mikrograma po kilogramu. Od svih kontaminiranih uzoraka, tri četvrtine se odnosilo na PFOS – perrfluorooktansulfonsku kiselinu, jedan od najčešćih i najštetnijih zagađivača od više hiljada koji čine PFAS.

Copy

Istraživači su izračunali da je konzumiranje samo jedne slatkovodne ribe jednako ispijanju vode kontaminirane s 48 štetnih čestica na trilion u razdoblju od mjesec dana.

Foto: Ilustracija/Pexels

Po preporuci američke Agencije za zaštitu okoline voda se smatra sigurnom za piće ako ne sadrži više od 0,2 čestica na trilion.

Utvrđeno je da su stope PFAS-a pronađene u slatkovodnoj ribi koja je ulovljena u divljini bile 278 puta veće od onih otkrivenih u ribama iz ribnjaka.

PFAS je “vjerovatno najveća hemijska prijetnja ljudskoj vrsti u 21. vijeku”

,,Više ne mogu ni da pogledam ribu, a da pritom ne pomislim na to u kolikoj je mjeri kontaminirana PFAS-om”, rekao je AFP-u naučnik iz nevladine organizacije Environmental Working Group, Dejvid Endrus, koji je vodio studiju, a odrastao je pecajući i konzumirajući ribu.

Nalaz je ,,posebno zabrinjavajući zbog uticaja što ga trpe zajednice koje su u nepovoljnom položaju jer ribu konzumiraju kao izvor proteina ili iz društveno-kulturoloških razloga”, dodao je.

,,Rezultati ovog istraživanja jako su me razljutili jer su tvrtke koje su proizvodile i koristile PFAS kontaminirale svijet, a da ih se pritom uopće ne smatra odgovornima za to.”

Za naučnika Patrika Birna, koji se bavi problemom zagađenja okoline na britanskome Univerzitetu John Moores u Liverpulu i koji nije učestvovao u istraživanju, PFAS je “vjerovatno najveća hemijska pretnja ljudskoj vrsti u 21. vijeku”.

Dodaje kako ovu studiju smatra vrlo važnom jer ,,predočava prve dokaze o široko rasprostranjenom prenosu PFAS-a direktno s riba na ljude.”

Rezultati studije su objavljeni nakon inicijative Danske, Nemačke, Holandije, Norveške i Švedske, zemalja koje su prošli petak Evropskoj agenciji za hemikalije (ECHA) podnijele predlog o zabrani korišćenja PFAS-a.

Prijedlog je uslijedio nakon što su stručnjaci iz pet zemalja otkrili da se hemikalije iz grupe PFAS ne kontrolišu na adekvatan način i smatraju da je potrebna regulacija na nivou cijelog bloka, stoji u saopštenju agencije, prenosi Hina.

- Advertisement -

© JednaIstina.info 2023

POVEZANO