DOKTORKA MISLILA DA IMA PREHLADU: Evo ko je najviše pogođen artritisom i zbog čega se javlja

Datum objave:

- Advertisement -

Pacijenti sa oslabljenim imunitetom i oni koji boluju od najtežih bolesti i dalje u riziku od korone, upozoravaju predstavnici Udruženja obolelih od limfoma, reumatskih bolesti i transplantiranih bolesnika. U najvećem riziku pacijenti koji primaju hemioterapiju.

Postavlja se pitanje koji su pacijenti pod najvećim rizikom i kako ojačati imunitet? Na te i ostale nedoumice gostujući na K1 TV odgovorili su dr Mirjana Lapčević i dr Predrag Ostojić, reumatolog.

- Advertisement -

“Oko milion i 800 građana Srbije, bez obzira na godine života, boluje od neke hronične reumatske bolesti. Najčešće su to degenerativne reumatske bolesti i najčešće zahvataju srednje životno doba i starije”, objašnjava dr Lapčević.

- Advertisement -

Ona se osvrnula i na ljude obolele od autoimunog artritisa koji najčešće pogađa mlađe u radnom i reporduktivnom životnom dobu. Najčešće se javljaju kod mladih od neke 16-te do 45-te godine. Kada je reč o lupusu, on pogađa devet žena na prema jednom muškarcu. Kako napominje dr Lapčević, rano otkrivanje ove bolesti i započinjanje adekvatne terapije od suštinske važnosti. S druge strane, nažalost, kako ističe reumatolog dr Predrag Ostojić, još uvek se ne zna šta tačno ove bolesti pokreće.

“Naš imuniski sistem počinje da se bori protiv sopstvenog organizma. Mi ne znamo šta je tačno uzrok te bolesti, znamo da postoji genetska predipozicija kada unutar jedne porodice postoji više autoimunih obolenja”, objašnjava dr Ostojić.

“Kada govorimo o reumatoidnom artritisu mi verujemo da možda nekakva infekcija pokreće do oboljenje, mi znamo da je pušenje faktor rizika za razvoj težih formi”, dodaje doktor.

- Advertisement -

Inače, i sama dr Lapčević se susrela sa artritisom. Na početku nije ni pomislila da ima ovo oboljenje. Tokom te godine doktorka se susrela sa nizom stresnih situacija i imala je prehladu koja nikako nije prolazila.
“Ta prehlada je zapravo bila poslednja kap u prepunoj čaši. Ta prehlada je pokazala da ja bolujem od artritisa koji je tinjao neko vreme u mom organizmu. Kažu da nekada prođe više od deset godina od momenta kada krene autoimuni proces do ispoljavanja simptoma reumatoidnog artritisa”, objašnjava doktorka.

Na kraju je istakla da je najveći okidač za pojavu artritisa bio isključivo stres, dok je sama virusna infekcija bila poslednja kap u prepunoj čaši.
alo.rs

- Advertisement -

© JednaIstina.info 2023

POVEZANO

LM