ISPRAVKA: Nema dokaza da utrljavanje rastopljenog aspirina u kožu liječi akne i bore

Datum objave:

- Advertisement -

Ovom prilikom objavljujemo ispravku i izvinjavamo se čitaocima koje smo doveli u zabludu.

Naime, portal jednaistina.info objavio je tvrdnju da utrljavanje rastopljenog aspirina u kožu liječi akne i bore

- Advertisement -

Međutim, kako raskrinkavanje.ba piše u svojoj analizi, ne postoji za takvo što dokazi.

- Advertisement -

Iako aspirin mnogi koriste kao kućni lijek za akne, dokazi da pomaže u tretiranju tog stanja samo su anegdotalni.

U HALMED-ovoj dokumentaciji stoji da se aspirin uzima kroz usta
Aspirin sadrži acetilsalicilatnu kiselinu, tvar koja se uz ostale salicilate ubraja u skupinu tzv. nesteroidnih protuupalnih lijekova (HALMED). Ima protuupalna svojstva, snižava vrućicu i ublažava bolove. U HALMED-ovoj dokumentaciji jasno se navodi se da se lijek “uzima kroz usta”, što je u suprotnosti s onim što se preporučuje u članku. Naime, u članku stoji da aspirin treba rastopiti ili zgnječiti, pomiješati s drugim sastojcima i potom staviti na kožu.

Acetilsalicilatna kiselina koju sadrži aspirin razlikuje se od salicilne kiseline koja je čest sastojak raznih pripravaka za njegu kože. Ona ima efekt isušivanja koji može pomoći u smanjenju sebuma i mrtvih stanica kože i tako pomoći u smanjenju akni (Healthline).

- Advertisement -

Nema dokaza da aspirin djeluje na akne ako se utrljava u kožu
Međutim, kako piše Healthline, nema dokaza o tome da aspirin ima protuupalna svojstva ako se topikalno (utrljavanje na kožu) koristi za liječenje akni. Jedna mala studija u kojoj su sudjelovale 24 osobe koje su patile od upala nastalih zbog histamina pokazala je da topikalno nanošenje aspirina može smanjiti neke simptome, ali ne i svrab koji dolazi s takvom vrstom upale. Ova studija nije se bavila djelovanjem aspirina na lezije uzrokovane aknama. Američka dermatološka akademija (AAD) preporučuje da se aspirin koristi oralno za liječenje problema poput opeklina od sunca.

Stranica DermCollective navodi da bi “teoretski aspirin trebao pomoći s upalama i prema tome izliječiti infekciju i smanjiti mrlje”. Neke kliničke studije pokazale su da aspirin, ako se nanosi topikalno može pomoći s upalama, ali nema studija koje su rađene, a ticale su direktno djelovanja na akne.

“Maske od aspirina mogu dovesti i do stvaranja ožiljaka”
Međutim, u razgovoru za Health Digest, doktorica Annie Gonzalez ističe da salicilna i acetilsalicilatna kiselina nisu identične. Dodaje da, iako bi maska od aspirina možda pomogla pri upali kože, ne pomaže u tretiranju začepljenja pora. “Aspirin ne djeluje na akne, djeluje na upalni odgovor. Ne sprječava buduća izbijanja akni”, kaže Gonzalez.

Također, acetilsalicilatna kiselina može biti pregruba za kožu lica i iritirati ju (Health). Dermatolog sa Sveučilišta Yale Jeffrey M. Cohen, slaže se da su maske od aspirina loša ideja te ističe da bi dugoročno mogle dovesti do problema. “Mogle bi jako iritirati kožu, pogoršati akne i vrlo vjerojatno dovesti do stvaranja ožiljaka”, kaže.

Zaključno, nema dokaza da topikalno korištenje aspirina pomaže u liječenju akni, a prečesto i neumjereno korištenje ovog lijeka na aknama može dovesti i do isušivanja kože. Za bilo kakvo liječenje problema kože poput akni najbolje je konzultirati se s izabranim liječnikom i dermatologom.

- Advertisement -

© JednaIstina.info 2023

POVEZANO