OVA DJEVOJKA JE 30 DANA PRIJE SPAVANJA JELA 1 JABUKU: Evo šta joj se dogodilo

Datum objave:

- Advertisement -

Svi znateda je zbog zdravlja dobro svaki dan pojesti jednu jabuku. Ana (29) je to i učinila, a ono što se dogodilo nakon toga drastično je promijenilo njen život i to na bolje.“Imala sam lošu probavu, osjećala se naduto i bila sam sklona debljanju iako sam trenirala i dosta se kretala. Onda sam pročitala kako su jabuke bogate vlaknima i da bi trebalo pojesti barem jednu dnevno. Odlučila sam da poslušam taj savjet i nakon toga sam se preporodila”, počela je svoju priču. Svako veče tako bi dok gleda televiziju pojela jednu jabuku i sada se te navike više ne može riješiti. “Večeram nešto laganije i oko 22 sata pojedem jabuku. Ujutro se osjećam mnogo ‘lakše’, a ono što mi je najbitnije, svako jutro imam stolicu, što je prije bila rijetkost. Prije bih na toalet išla svaka dva do tri dana, nekad bi prošlo i duže vremena, a sada mi je čudno ako to ne obavim čim se probudim. Ako jednu veče ne pojedem jabuku, stolica mi odmah ujutro izostane”, priznaje ona. Dodala je kako je pokušala isto s nekim drugim voćem, ali da bi jabuka uvijek bila najbolja. Pitate se zbog čega je to tako?

j1

Jedna jabuka srednje veličine, naime, sadrži oko 4 grama vlakana koja su izuzetno važna za čovjekovu probavu. Osim toga, s obzirom na to da je bogata vlaknima jabuka će vas duže držati sitima iako ima tek oko 95 kalorija.

- Advertisement -

Ljudski organizam duže probavlja složena vlakana nego šećer ili rafinirane žitarice pa je to još jedan od razloga zašto bi ih trebali jesti. Naime, preporučuje se da u organizam dnevno treba unijeti od 25 do 40 grama vlakana.

- Advertisement -
j

Osim što je dobra za probavu i ubrzava metabolizam, jabuke pomažu i kod otežanog disanja. Ako konzumirate pet ili više jabukanedjeljno poboljšaće se funkcija pluća zbog antioksidansa koji se nalazi u kori jabuke. Osim toga, osobe koje jedu više od jedne jabuke dnevno imaju manji rizik od oboljevanja od nekoliko vrsta raka – jajnika, dojke, prostate, debelog crijeva, jednjaka…

j3

Jabuke su dobre i za zdravlje srca, povezanu su sa smanjenim rizikom od dijabetesa, dobro dejluju na zdravlje kostiju i štite mozak od starenja.

PREUZETO

- Advertisement -

© JednaIstina.info 2023

POVEZANO

LM