Reagujte u PRVIH 30 MINUTA: Ako vam se zamagli vid i trnu ruke, to NE MORA da bude umor, već znaci opake bolesti

Datum objave:

- Advertisement -

Dr Džuli Bouveri otkrila je koji su faktori rizika za nastanak ovog oboljenja, ali i kako se ono blagovremeno može sprečiti

- Advertisement -

Moždani udar je jedna od najopasnijih bolesti koja može dovesti do smrti pacijenta ili teškog invaliditeta. Kako je upozorila dr Džuli Bouveri, vreme je ključan faktor kad je u pitanju moždani udar jer od brzine kojom će lekari reagovati zavisi život pacijenta, ali i njegov oporavak posle šloga.

- Advertisement -

Mozak bez kiseonika
Prema njenim rečima, moždani udar može da zavisi od pacijenta do pacijenta, ali najčešće nastaje kad krvni ugrušak blokira protok krvi u mozak. Taj organ tako ostaje bez dovoljne količine kiseonika.

  • Krvni ugrušci se najčešće javljaju u suženim arterijama koje su zahvaćene aterosklerozom, a koja je prirodan proces u starijoj dobi. Međutim, moždanim udarom mogu da budu pogođeni i mlađi pacijenti usled nezdravog načina života koji dovodi do sužavanja arterija. Faktori rizika su pušenje, visok krvni pritisak, gojaznost, visok holesterol, dijabetes i prekomerni unos alkohola – upozorila je ona.

Prema rečima dr Bouveri, vreme je ključan faktor kad je u pitanju moždani udar. Ukolilo lekari na vreme dijanostikuju bolest i daju određene medikamente, najčešće u roku od pola sata, do sat od pojave prvih simptoma, moguće je ne samo spasti život pacijenta, već i sačuvati njegove motorne funkcije, pa će se brže i bolje oporaviti. U suprotnom, postoji opasnost od trajnog invaliditeta ili čak vegetiranja.

- Advertisement -

“Dobro došli u Najslabiju kariku”: Sandra je bila voditeljka ovog ultra popularnog kviza: Danas je ne biste prepoznali, evo kako izgleda

  • Izgubljeno vreme dovodi do gubitka određenih funkcija mozga u području koje je pogođeno moždanim udarom. Zato je izuzetno važno da ljudi znaju i prepoznaju simptome moždanog udara – naglasila je ona.

Simptomi:
opuštenost lica
slabost ruku
poteškoće u govoru
iznenadni gubitak pamćenja
utrnulost na jednoj strani tela
konfuzija u glavi
iznenadni problemi sa vidom
Ukoliko osetite bilo koji od ovih simptoma ili se to dešava nekome drugom u vašoj blizini odmah pozovite Hitnu pomoć.

najzena.rs

- Advertisement -

© JednaIstina.info 2023

POVEZANO

LM