U CENTRU BEOGRADA ISKOPANA GROBNICA! Arheolozi naišli na MISTERIOZNU kupolu od cigala – pogledajte kako izgleda! (FOTO)

1116

U Vlajkovićevoj ulici kod Narodne Skupštine su u toku iskopavanja, a kako se navodi, iz zemlje je “izronila” rimska grobnica.

U samom centru Beograda, u Vlajkovićevoj ulici u toku su iskopavanja na mestu gde je nekada bio park ispred Narodne Skupštine, a kako je objavljeno na jednoj Instagram stranici, arheolozi su naišli na rimsku grobnicu, a to je potvrđeno i na portalu “Sve o arheologiji.”

“Izronila rimska grobnica u Vlajkovićevoj! Zavidim posvećenom arheologu Miši na poslu. Otkrivanje istorije metropole, ima li šta uzbudljivije.Još jedna današnja slika sa arheološkog nalazišta kod Doma Narodne skupštine. Otkopana je okrugla forma, kao kupola od cigala. Nije peć jer nema otvor! Šta je? Austrijsko, Tursko? Hm…”, piše na Instagram stranici.

Kao što su rezultati geofizičkih merenja predvideli, tokom iskopavanja, prvo se naišlo na ruševine kuća koje su srušene tokom savezničkog bombardovanja Beograda 1944. godine. U ponedeljak 3. aprila uklanjanjem poslednjeg sloja ruševine kuće koja se nekada protezala duž Vlajkovićeve ulice arheolozi su konačno stigli do rimskog sloja i otkrili, za sada se čini netaknute ostatke antičke grobnice.

Grobna konstrukcija od kamena ozidana u suhozidu, kvadratne forme spoljnih dimenzija 1,2 x 1,2 m. Konstrukcija grobnice veoma podseća na tip grobnica zidanih u suhozidu koje se pretežno pojavljuju na noričko-panonskom prostoru, rajnskom limesu i u Galiji. Ali su njeni unutrašnji zidovi zapečeni, slično kao kod grobnica tipa Mala kopašnica – Sase, koje su inače karakterističan oblik rimskih sahrana u Meziji.

Arheološka iskopavanja kod Narodne Skupštine započeta su pre mesec dana, a njih sprovodi Muzej grada Beograda, pod rukovodstvom Milorada Ignjatovića, kustosa Zbirke za antiku. Sneg u aprilu je na kratko zaustavio arheološka iskopavanja u Vlajkovićevoj ulici, što je vredna arheološka ekipa iskoristila da u kancelariji sumira rezultate dosadašnjih radova.

MONDO