Lako se širi i vrlo je neprijatan BRNU virus kod djece i kako ga liječiti savjetuje dr Aneta Jovanović

Datum objave:

- Advertisement -

Većina dece ima blage simptome sedam do deset dana, u vidu povišene telesne temperature, karakteristične ospe na dlanovima, stopalima i u ustima (bolni plikovi na desnima, u grlu), dolazi do gubitka apetita, bola u grlu prilikom gutanja i malaksalosti. Ospa je u vidu crvenih tačkica na šakama, stopalima, u predelu zadnjice i butina, koje ne svrbe, a nekada se pojavljuju plikovi koji se pretvaraju u kraste.

Kako se prenosi

- Advertisement -

Prenosi se kapljičnim putem (kašljanjem, kijanjem), prljavim rukama nakon kontakta sa zaraženim detetom prilikom menjanja pelena, putem zaraženih predmeta (igračke, kvake). Period zaraznosti je tokom prve nedelje bolesti, ali se ponekada virus može izlučivati i nedeljama nakon nestanka simptoma.

- Advertisement -

Postavljanje dijagnoze

Na osnovu dobijanja podataka o simptomima deteta i karakteristične ospe na dlanovima i tabanima. Tipično je javljanje u vidu manjih epidemija u vrtićima (leto, jesen, a može i preko cele godine).

Neophodno lečenje

- Advertisement -

Za ublažavanje tegoba kod deteta, zbog bolova u grlu prilikom gutanja, daju se sirupi „paracetamol“ ili „ibuprofen“, savetuje se povećan unos tečnosti davanjem hladnih napitaka ili sladoleda. Održavanje higijene kože radi sprečavanja bakterijske infekcije.

Bolje sprečiti nego lečiti

Decu naučiti da pravilno i često peru ruke, raditi dezinfekciju predmeta (igračaka, kvaka), izbegavanje dodirivanja očiju, nosa i usta neopranim rukama, pranje ruku posle menjanja pelena. Obolelo dete je potrebno izolovati od 7 do 10 dana, a nekada i duže, zbog produženog kliconoštva nakon bolesti.

alo.rs

- Advertisement -

© JednaIstina.info 2023

POVEZANO