“Ide pravo na nas”: Planinare presrela dva OGROMNA MEDVEDA, ovaj trik im je spasao živote (VIDEO)

769

Dvoje planinara je uživalo u prirodnim lepotama Aljaske kada su iznenada naleteli na par ogromnih smeđih medveda u Nacionalnom parku Katmai.

Aleks Mekgregor je 10. marta na TikTok-u podelio snimak napetog bliskog susreta, a pored njega je bila drugarica Lora.

– Zdravo medo. Ide pravo na nas – rekao je on na početku videa dok je prvi medved bio na nekoliko metara od njih.

Aleks tada primećuje drugog medveda kako se spušta pešačkom stazom i zbog toga prelazi na levu stranu puta. On je na TikTOku napisao kako su bili obučeni da u ovakvim situacijama skrenu sa staze i daju prednost medvedima, ali da im ipak stave do znanja da su tu kako ih ne bi iznenadili.

– Veoma smo zahvalni na obuci u kursu za medvede koja nam je pomogla da ostanemo mirni i da mu se sklonimo s puta – kazao je Aleks.

@chasing.luminance

So this was an interesting encounter. You might wonder why we didn’t just walk backwards down the trail? Why did we go into the thick forest? Every other time we saw a bear on the people trail they were just using it as a highway , cruising back and forth. So we were trained to get off the trail and give them the right away while making sure the bear knows we’re there so we don’t startle them. This bear had other ideas… we’re very grateful to the bear school training that helped us keep calm and move out of his way. #bears #brownbears #brownbear #katmai #katmainationalpark #animalencounter #absoluteunit #wildlife #wildanimals #Alaska

♬ original sound – Alex McGregor

Aleks i Lora se sve vreme povlače unazad ali se ne kriju, ne prave nagle pokrete i staloženo govore. Najbliži medved je opušteno njuškao po travi i žbunju, ali, iako je bio svestan planinara, nimalo nije obraćao pažnju.

Ubrzo mu je to dosadilo, pa se okrenuo na drugu stranu i krenuo niz stazu. Aleks je upozorio Loru da ne izlazi na stazu i da se udalji kada je medved tumarao blizu njih.

Američka služba nacionalnih parkova savetuje držanje distance u ovakvim situacijama, izbegavanje iznenadnih pokreta koji bi životinju mogli uplašiti, skrivanje ili zastrašivanje.

– Obratite pažnju na svoje okruženje i posebno se potrudite da budete upadljivi ako se nalazite u oblasti poznatoj po aktivnosti medveda ili bogatim izvorima hrane, kao što je grmlje bobičastog voća – navodi se u saopštenju te službe.

Izvor: Objektiv.rs, Daily Mail