KAKO DA SE ZAŠTITIMO OD ZAGAĐENOG VAZDUHA? Dr Kamenov upozorio na opasne posljedice i otkrio – Još nešto nas TRUJE

71

Imunolog dr Borislav Kamenov otkrio je kako se zaštititi od zagađenog vazduha, ali i u kojoj hrani je lijek!

Zagađenje vazduha proteklih mjeseci zabrinjava mnoge, a ponajviše akutne i hronične bolesnike. Povećana koncentracija štetnih čestica koja je utvrđena mjerenjem, govori da je vazduh u okruženju zagađen.

Imunolog dr Borislav Kamenov gostujući na RTS-ovoj “Ordinaciji” osvrnuo se na problem zagađenja vazduha koji ozbiljno može da naruši imunitet.

“Zagađenost vazduha je isto što i zagađenost hrane. Samo što je sistem u crijevima mnogo moćniji da se izbori sa toksinima nego što je to u respiratornom sistemu. Prema tome, aero zagađenje je jednako štetno, možda čak i štetnije, nego kad je u pitanju loša hrana. Možemo da se sklonimo, možemo da se povučemo, možemo i masku da stavimo, ali, ako je veliko aero zagađenje, tu teško može da se pobjegne. Posljedice su hronične bolesti, hronična opstruktivna plućna bolest”, rekao je profesor. A na pitanje da li vitamini mogu da pomognu kod aero zagađenja, dr Kamenov je rekao:

“Bila bi prevara da kažem da uzmete selen ili cink i da će to da vas zaštiti od aero zagađenja, to će da pomogne. I vitamin D će da pomogne, kao i sve stvari koje su bitne za detoksikaciju preko crijeva, preko pluća ili na bilo koji drugi način”, naveo je profesor Kamenov i dodao: “Neko ko se truje hranom, dok ne izbaci hranu ne može da se izliječi.”

“Vitamin D je vrlo važan, da kažemo najvažniji, ali su svi drugi važni. Ne možemo da kažemo da ako je neki deficit da on nije važan. Najtačnije je da se sve to odredi iz krvi ili kvantnom dijagnostikom, onda vidite kome šta fali. Šta mu fali – to mu dodate, šta mu ne fali – ne dodate mu. Ti koji se truju (lošom ishranom) oni troše vitamin D, troše i ostale vitamine. Mi to možemo drastično da smanjimo kad prekinemo trovanje. Dok se trujemo ne pomaže ništa, treba mnogo i to mnogo nije dovoljno”, naglasio je profesor Kamenov i osvrnuo se na djelovanje “imuno” vitamina.

“Vitamini na kojima piše “imuno” neće da naprave štetu, ali, ima nešto drugo što može da napravi štetu. A to su oni koji aktiviraju imunski sistem, oni sadrže glukane i beta glukane. Oni aktiviraju imunski sistem, umjesto da ga smirimo, mi ga aktiviramo”, zaključio je profesor Kamenov za “RTS Ordinaciju” i dodao da se ovakvi preparati koriste isključivo uz konsultaciju sa stručnjakom. Podsetio je i da je konzumiranje probiotika poželjno tokom zime i ljeta, a da oni svoj najveći efekat postižu kod osoba koje se loše hrane.

Takođe, usljed zagađenosti vazduha hirurške maske koje nam pružaju zaštitu od kor.ona virusa, mogu da spriječe udisanje krupnijih čestica, prenosi BBC na srpskom. Ali doktorka Slavica Plavšić, specijalistkinja za plućne bolesti, za BBC je rekla da udisanje toksičnih gasova mogu da ublaže samo nano maske koje su znatno skuplje od hirurških. Uslijed većih koncetracija štetnih čestica i zagađenja vazduha osjetljive grupe ljude, poput djece, trudnica i starijih osoba ne bi trebalo da izlaze napolje ili jednostavno da ograniče vreijme provedeno na otvorenom prostoru.

(MONDO)