AMBULANTE PUNE PACIJENATA, A VEĆINA BOLUJE OD GRIPA! Doktorka objasnila šta obavezno treba SVI DA URADE – ovo je KLJUČNO

85

Doktorka Branka Kostić-Srdić otkrila je koji su simptomi gripa, ali i kako se leče!

Virus gripa tip B potvrđen je u Srbiji, a u kojoj meri se razlikuju simptomi u odnosu na tip A koji je uobičajen kod nas, ali i kako da se najbolje zaštitite, u emisiji “Jutro” na Prvoj televiziji otkrila je doktorka i specijalista opšte medicine, Branka Kostić- Srdić.

Doktorka je rekla da nema prevelike razlike u simptomima između ova dva tipa gripa, kao i u načinu lečenja, ali je napomenula da je od 70 pacijenta koliko je u toku jučerašnjeg dana posetilo ambulantu, dve trećine njih je imalo simptome respiratornih infekcija, dok su jedna trećina bili kovid pacijenti.

“Još uvek nije kasno za vakcinaciju, a optimalno vreme za nju je i decembar, dok bi neka prava epidemija za teritoriju Beograda mogla da se predvidi krajem januara, u februaru i martu”, rekla je doktorka. Ona je i savetovala šta treba da rade svi oni koji su oboleli od grupa:

“Pacijenti koji su oboleli od gripa bi trebalo da se izoluju, da budu u kućnoj izolaciji i da u njoj ostane i nakon 24 sata kada temperatura tela padne”, objasnila je doktorka i dodala da kućna izlocija podrazumeva odmor, uzimanje vitamina, pravovremenu simptomatsku terapiju u savetu sa lekarom.

A ovo su razlike između virusa gripa tipa A i B:
Grip tip A je zapravo uzrokovan virusima influence u kojoj u početku dominiraju simptomi povišene temperature, intezivne glavobolje, bolova u mišićima i zglobovima, povraćanja, kao i respiratorni simptomi poput kijavice i kašlja. I prenosi se na ljude putem životinja.

Grip tip B je veoma sličan tipu A i javljau se slični simptomi, a isključivo se i samo prenosi sa čoveka na čoveka. Može da izazove sezonske epidemije i može da se prenosi tokom cele godine.

Takođe, doktorka Kostić-Srljić savetuje da bi svako trebalo da poradi na imunitetu u šta spada povećanje fizičke kondicije, pravilna ishrana bogata vitaminima i mineralima, kao i suplementi. Kako je doktorka napomenula o ovome bi trebalo da se vodi računa tokom cele godine, a ne samo zimi.

(MONDO)