DOKTOR OTKRIO ZBOG ČEGA NE BISTE TREBALI KORISTITI TOALET PAPIR: Većina problema na koži nastaje zbog njega

60

Doktor iz Australije otkrio je zašto nije ljubitelj toalet-papira, rekavši da “previše energično” brisanje može da dovede do mnogih problma.

Kolorektalni hirurg iz Kvinslenda dr Bredli Moris govorio je o korišćenju toalet papira u podkastu portala “News.com.au”.

  • Većina problema koje vidimo na koži oko analnog otvora nastale su zbog pretjeranog pokušaja održavanja higijene, a vrlo rijetko zbog neadekvatne higijene – objašnjava on i dodaje kako je to jedno vrlo osjetljivo područje.
  • Ne razumem zašto koristimo toalet-papir za brisanje. Ako zamsilite da ste zaprljali lice ili neki drugi deo tela, da li biste i to mesto brisali papirom?
  • Mislim da moramo kulturološki da promenimo ono što radimo ili da možda počnemo da koristimo bide ili vodu za pranje, jer previše brisanja može da traumira kožu.

Doktor otkriva da, ukoliko primjećujete da vam je potrebno mnogo brisanja, možda imate neki element prolapsa ili se ne praznite kako treba.

Na pitanje koliko često bi trebalo da imamo veliku nuždu, doktor kaže da je ono što je za jednu osobu normalno za drugu nije.

  • Do tri puta dnevno ili jednom u tri dana se smatra normalnim pražnjenjem – kazao je.

Za odlazak u toalet sa telefonom kaže da bi trebalo da bude strogo zabranjeno.

  • Nuždu treba da obavimo za dva-tri minuta, bez naprezanja, žurbe i da se to dogodi što je brže moguće – objasnio je, prenosi Espreso