NUTRICIONISTA LAZAR MITRIĆ IZ UDRUŽENJA “SVI NA VAGU”: “Evo šta će se desiti sa vašim tijelom ako svako jutro jedete jaja”

Objavljeno:

Šta se dešava sa našim tijelom ako svako jutro jedemo jaja za doručak? Nutricionista Lazar Mitrić iz udruženja “Svi na Vagu” objašnjava nam sve detalje

Nedavno smo pisali o fitnes instruktoru koji je pojeo 300 jaja za 10 dana da vidimo kako ova hrana utiče na naše tijelo.

Jaja su više nego hranljiva, zlatni rudnik i dobro utiču na našu krvnu sliku i celokupno zdravlje, poruka je nutricioniste Lazara Mitrića, iz udruženja „Svi na vagi“.

“Jedno veliko jaje ima 13 esencijalnih vitamina i minerala, visokokvalitetne proteine, a ‘tvrdo’ je samo 70 kalorija! Bjelanjci sadrže dio visokokvalitetnih proteina, riboflavina i selena, a većina nutrijenata iz jajeta se nalazi u žumancetu.Oni su vitamin D – jaje je jedna od rijetkih namirnica koje prirodno sadrže ovaj vitamin, ključan za zdravlje kostiju (tijelo koristi do 90% Ca iz jaja) i imunološku funkciju.

Važni su i selen, holin, neophodni za normalno funkcionisanje svih ćelija (posebno važan tokom trudnoće, podržava zdrav razvoj mozga fetusa), lutein i zeaksantin, antioksidansi koji smanjuju rizik od razvoja katarakte i usporavaju napredovanje starosna degeneracija makule. Osim što su dobar izvor gvožđa (1,89 mg), obezbeđuju nam i proteine ​​(2,7 g).

*Uz sve prednosti, mnogi povezuju unos jaja, lošu krvnu sliku i kardiovaskularne bolesti.

  • Donedavno se preporučalo ograničiti konzumaciju jaja, posebno masnih žumanjaka koji sadrže kolesterol, ali nova istraživanja pokazuju da su te preporuke zastarjele.
  • To znači da ne treba preterivati. Umjerena konzumacija (1 jaje dnevno) nije povezana sa lošim krvnim nalazima i srčanim oboljenjima. Lekari savetuju potpuno zdrave ljude da čak ni za Uskrs ne jedu više od tri komada dnevno. S druge strane, dnevni omleti od nekoliko jaja, sa brdo slanine ili kobasica nisu poželjni.

*Mnogi će i dalje vjerovati da je samo bjelanjak zdrava strana jajeta.

  • Moramo ih uvjeriti jer, ponavljam, upravo žumance sadrži neke od najboljih nutrijenata, koji jačaju našu krv i imunitet. Dakle, ako neko odustane od žumanca, odriče se fosfora i vitamina D rastvorljivog u mastima, koji podržava naše cjelokupno zdravlje, apsorbira kalcij, pomaže u održavanju jakih kostiju.

Ako ne konzumiramo jaja, zdrav rast i proizvodnja crvenih krvnih zrnaca ne može biti na optimalnom nivou, gubimo energiju, otežan je proces pamćenja i koncentracije, a moguća je i vrsta anemije (megaloblastne) zbog koje se osjećamo slab i umoran.

*Šta je sa holesterolom?

  • Za početak, treba da znaš da nije tako loš. Istina je da žumanca sadrže mnogo holesterola, jedno veliko jaje ima 185 miligrama (62% dnevnog unosa), a odavno se veruje da konzumiranje holesterola iz jaja povećava njegov nivo u organizmu. Međutim, ima relativno mali uticaj na holesterol u krvi kod zdravih ljudi. Jaje sadrži i lecitin, koji potiskuje dejstvo holesterola i podstiče njegovo izbacivanje iz organizma.

Problem su oni kod kojih je dijagnosticirana neka bolest, prvenstveno dijabetes, kao i srčani bolesnici koji ne znaju da stanu kada im se nađu suhomesnati proizvodi, neki sirevi.

  • Kada je ishrana u pitanju, uvek važi stara izreka da treba da jedemo umjereno. Isto je i sa jajima. Sedam žumanjaka sedmično predstavlja samo dobitak, a ko se brine za nivo holesterola uprkos odluci da ih konzumira, može to lako da proveri. Biomarkeri holesterola, koji uključuju dobar i loš holesterol, HDL i LDL, brzo se određuju vađenjem krvi u laboratoriji.

A šta je sa onim jajima od kojih pravimo razna jela i kolače?

  • Jaja su nezaobilazna u kuhinjama širom svijeta, pa tako i u našoj, jer su jela sa njima jednostavna za pripremu, ukusna i idealna za svaki period života. Ako ne pretjerate sa ovom hranom, ne morate previše brinuti.

Bez obzira na sve što ste rekli, i dalje će biti onih koji sumnjaju.

  • Vratimo se naučnicima. Također su dokazali, suprotno uvriježenom mišljenju, da ako 12 sedmica konzumiramo niskokalorične namirnice, ali uz njih svaki dan jedemo dva jajeta, holesterol se neće povećati. A kako neki ljudi čak i gube na težini tokom takve dijete, analiza krvi će pokazati da se nivo holesterola smanjio.

Izvor: Stil.kurir.rs

Povezano

Najnovije