DOLAZE VAM PREVISOKI RAČUNI ZA STRUJU: Domaćice, smanjite ih uz ovih 5 trikova

61

Ako imate previsoke režije, možete ih smanjiti uz samo nekoliko sitnih promjena u svojim navikama.

Treba naglasiti da čak i male promjene mogu dovesti do ušteda, a to uključuje isključivanje uređaja koje ne koristite, pranje odjeće na nešto drugačiji način, postavljanje termostata na ispravnu temperaturu i slično.

U nastavku pročitajte pet jednostavnih trikova koji vam mogu pomoći da uštedite novac i smanjite režije.

Prilagodite termostat

Jedan od najjednostavnijih načina za smanjenje računa za struju jest da postavite ispravnu temperaturu na svom termostatu. Kako piše Cnet, možete uštedjeti čak 10% na troškovima grijanja i hlađenja podešavanjem termostata za 7 do 10 stupnjeva tijekom 8 sati dnevno. Drugim riječima, ljeti neka bude malo toplije, a zimi malo hladnije. Ako imate pametni termostat, možete unaprijed postaviti svoj termostat da se prilagođava tijekom dana kako ne biste zaboravili.

Smanjite temperaturu na bojleru

Mnogi proizvođači bojlera postavljaju termostate na 60°C, ali u stvarnosti je u kućanstvima dovoljno postaviti ga na 48°C. Postavljanje niže temperature na bojleru može rezultirati značajnim uštedama na godišnjoj razini. Brojčanik na kojemu možete mijenjati temperaturu na većini se bojlera nalazi blizu dna spremnika na električnom ili plinskom kontrolnom ventilu. Obavezno provjerite korisnički priručnik radi uputa za podešavanje.

Isključite one uređaje koje ne koristite

Ako su vam uređaji koje ne koristite konstantno uključeni u struju, bezveze vam raste račun za struju. Počnite najprije s gašenjem prekidača za svjetlo u prostorijama u kojima ne boravite i u prostorijama u kojima ima dovoljno dnevnog svjetla. Također, isključite iz struje one uređaje koje u tom trenutku ne koristite, uključujući televizor, punjače za mobitele i prijenosna računala i slično.

Koristite mašinu za suđe

Možda vam zvuči kontraditkorno prijedlog da uključite još jedan uređaj u struju da bi uštedjeli, ali u ovom slučaju to doista jeste korisno. Cnet navodi da se znatno manje vode potroši kada se posuđe pere u perilici nego kad se pere ručno pod mlazom vode. Ako uložite u perilicu suđa, mogli biste primijetiti uštedu na računima za vodu.

Razdoblje niže tarife

U određenim razdobljima tokom dana struja se naplaćuje manje pa je bolje tada obavljati određene poslove poput pranja suđa i rublja u perilici kako biste dodatno uštedjeli, prenosi Hayat