KARDIOLOG OTKRIVA 5 NAMIRNICA KOJE NIKAD NE JEDE: Povećavaju rizik od BOLESTI SRCA, a ova hrana je najbolja zamjena!

67

Kardiolog otkriva koje namirnice nikad ne jede jer su loše po zdravlje srca.

Nije lako ceo život slediti zdravu ishranu, ali postoje zdrave alternative koje mogu da vam pomognu. Zato je najbolje čuti savete od stručnjaka koje namirnice je najbolje izbegavati kako bismo sačuvali zdravlje srce. Kardiološkinja Harmoni Rejnolds kaže da izbegava najviše slaninu i čips.

“Potrebno nam je puno bolje sprovedenih istraživanja o ishrani. Mnoge preporuke koje dajemo temelje se na ograničenim dokazima, što pacijentima ostavlja utisak da se često predomišljamo. Moram da priznam da mi je i samoj teško da odredim ishranu pacijentu”, objasnila je doktorka.

Ovo je hrana koju nikad ne jede:

Čips
Kardiološkinja ima taktiku – nikada ne drži čips kod kuće jer je mnogo lako pojesti celu kesicu. Čips je zarazna, ali loša grickalica kada je zdravlje u pitanju. “Sa njim jednostavno ne možete da se kontrolišete, pa ga je bolje uopšte ne kupovati. Poznajem sebe i znam da ni u najboljoj nameri ne mogu da pojedem nekoliko komada čipsa, a ostatak kese da ostavim za kasnije. Jedem odmah, dok ga ne pojedem, što je svakako loše po srce”, rekla je dr Rejnolds.

Margarin i kokosovo ulje
Mnoge dosadašnje studije pokazale su da je konzumacija margarina i kokosovog ulja povećala rizik smrti od kardiovaskularnih bolesti. Ipak, kardiološkinja ističe da joj nije jasno zašto, jer oni ne predstavljaju rizik kada je holesterol u pitanju. Kokosovo ulje se sastoji od zasićenih masti, koje su povezane za zdravlje srca.

“Posledice preterivanja sa konzumacijom kokosovog ulja videla sam kod vlastitih pacijenata čiji je LDL holesterol rastao kad su u ishranu uveli namirnice koja sadrže ovo ulje”, objasnila je doktorka koja kao alternativu predlaže maslac i maslinovo ulje.

Slanina
“Ne znam tačno koja je sigurna količina, ali slanina je hrana u kojoj uživam. Ipak, jedem je tek nekoliko puta godišnje u posebnim prilikama. Mislim da ljudima pomaže da znaju da su ljudi koji daju savete o ishrani i zdravlju takođe ljudi. Pacijenti ne mogu da budu savršeni u pridržavanju dijete. Važno je prepoznati da postoje trenuci kada želite poslasticu i nije produktivno reći da nikad neću jesti hranu u kojoj uživam. Bolje je da takvu hranu barem pokušate da jedete manje i izbegavate bilo kakvo preterivanje”, rekla je.

Prerađeni deserti
“Umesto prerađenih poslastica, radije pojedite voće, jogurt, tamnu čokoladu ili orašaste plodove. Oni su mnogo zdraviji slatkiši, a jednako ukusni. Bez obzira na to, pripazite na umerenost, kako bisze smanjili moguće zdravstvene rizike”, rekla je dr Rejnolds.

(MONDO)