BOL U KUKOVIMA MORA DA SE LIJEČI: Mogući simptom 7 bolesti!

131

Ovo su uzroci pojave stanja koja se manifestuju, između ostalog, kroz bol u jednom ili oba kuka

Bol u donjem delu tela se često javlja i uz bolove u kukovima, a uzroci mogu biti različiti.
Ako bol koji osećate dolazi iz donjeg dela leđa, kuka ili iz oba smera, može li uzrok biti nešto treće? Bol u leđima i u kuku često se javljaju u paru, pa može biti teško otkriti odakle ustvari bol dolazi. Kako su kosti samo deo strukture koja može uzrokovati bol, mora se misliti i na zglobove, mišiće, tetive, nerve, krvne sudove…

“S obzirom na to, lista potencijalnih uzroka bola u kuku je duga i često se preklapa”, navodi dr Raul Šahah, ortoped i hirurg. Rizik od pojave bola u kuku se povećava s godinama, telesnom težinom, i nekim životnim navikama.

Evo koji mogu biti potencijalni razlozi zašto se javlja bol u kuku:

1. ARTRITIS
Bol i otok jednog ili više zglobova naziva se artritis. Postoji više od stotinu oblika ovog oboljenja, a najčešće se javljaju: osteoartritisgiht i reumatoidni artritis. Osteoartritis je najčešći oblik artritisa, uglavnom zahvata hrskavicu i vremenom značajno smanjuje njenu funkciju. U vrlo teškim slučajevima hrskavica je potpuno oštećena, što znači da se ne umanjuje trenje između dve kosti koje čine zglob. To rezultira pojavom simptoma kao što su bolovi u zglobovima, oticanje, a ponekad i nepokretnost. Javlja se često i na istrošenim zglobovima, poput onih u kukovima, prema pisanju Američke organizacije ortopedskih hirurga.

UZROCI
Glavni faktori rizika za nastanak su starost, povreda, pol (češće se javlja kod žena), genetska predispozicija, učestalo naprezanje zgloba i gojaznost.

SIMPTOMI
Dr Šah navodi da se bol može javiti u celim leđima pa do zadnjice, a čak ponekad i u nozi. Bol može ometati hodanje i bavljenje drugim aktivnostima.

DIJAGNOZA I LEČENJE

Pre svega treba kod lekara utvrditi o čemu se radi, da li je u pitanju osteoartritis ili neki drugi tip artritisa. Lečenje se bazira na nekoliko smernica. Koriste se i protivupalni lekovi uz lekove protiv bolova i nezaobilaznu fizikalnu terapiju. U nekim slučajevima je nužno i hirurško lečenje. Stres pogoršava i ovo stanje.

išijas, bolovi u leđima
foto: Shutterstock

2. HERNIJA DISKA
Hernija diska je posledica degenerativnih promena intervertebralnog diska, hrskavičnog amortizera koji se nalazi između dva pršljena. Ti diskovi se mogu pomeriti i slomiti.

UZROCI
Može doći do preloma ili oštećenja usled lošeg držanja, dizanja teških predmeta, okretanja, saginjanja, povreda ili starosti.

SIMPTOMI
Uz bol u donjem delu leđa, može doći do pritiska na nerv i uzrokovati bol u kuku. Uz bol, koja se širi po nozi, hernija može prouzrokovati i neurološke simptome poput trnnjenja u nogama i slabosti određenih mišićnih grupa noge.

DIJAGNOZA I LEČENJE

Lekar će vas pregledati i postaviti pitanja o tipu bola i gde se javlja, a može zahtevati i određene testove kako bi se videlo da li se disk pomerio. Lečenje uključuje lekove protiv bolova ili terapiju, a ponekad i operaciju. Problemi s diskom se često javljaju i ne moraju uvek uzrokovati simptome.

3. SPINALNA STENOZA
Spinalna stenoza označava suženje spinalnog kanala i otvora u kičmi i dolazi do pritiska na nerve. Uprkos imenu, ovo stanje može uzrokovati i bol u kuku.

UZROCI

Starost je jedan od rizičnih faktora za razvoj ovog stanja, a najčešće se javlja kod osoba starijih od 60 godina.

SIMPTOMI

Ovo stanje neće uvek uzrokovati pojavu simptoma, ali ponekad može dovesti do utrnulosti i bola.

DIJAGNOZA I LEČENJE
Ako lekar pretpostavi da se radi o ovom stanju, zamoliće vas da se nagnete napred, nazad i u stranu, a takvi testovi mogu pomoći kada se traži potvrda dijagnoze. Terapija uključuje terapije kod fizijatra i protivupalne lekove. Operacija je poslednji izbor.

4. SINDROM SAKROILIJAČNOG ZGLOBA
Radi se o zglobu koji apsorbuje sve „udarce“ između gornjeg dela tela, karlice i nogu.

UZROCI

Puno je uzroka za razvoj ovog stanja, poput padova na zadnjicu, dugotrajnog intenzivnog vežbanja, gojaznosti ili abnormalnosti pri hodanju.

SIMPTOMI
Ako dođe do povrede ovog zgloba, može se javiti bol u kuku i preponama.

DIJAGNOZA I LEČENJE
Lekar može dati dijagnozu na osnovu testova i pregleda. Lečenje može uključivati vežbe istezanja ili lekove protiv bolova. Ponekad injekcije steroidima mogu pomoći protiv upalnog procesa.

5. UGANUĆA I ISTEGNUĆA
Postoji razlika – uganuće je povreda ligamenta koji povezuje više od dva zgloba. Istegnuće je povreda mišića ili tetive. Sve se može javiti kao bol u kuku.

UZROCI
Pad ili povreda mogu biti uzroci, a isto tako i nagli okreti, savijanje ili podizanje.

SIMPTOMI
Mogu izazvati bolove, oticanje, pojavu masnica, grčeve ili poteškoće s kretanjem.

DIJAGNOZA I LEČENJE
Pregledom će lekar dati dijagnozu, a lečenje se odvija uz protivupalne lekove i terapiju koju propisuje fizijatar.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Profimedia

6. UKLJEŠTEN NERV
Uklješten živac u donjem delu leđa se naziva radikulopatija.

UZROCI
Može se javiti ako vam se pomerio disk i stvara pritisak na nerv. Uzrok mogu biti i promene koje se javljaju u starosti.

SIMPTOMI

Uklješten živac može uzorkovati bol u leđima, nozi i kuku.

DIJAGNOZA I LEČENJE
Lekar će napraviti potrebne preglede, a lečenje zavisi od toga gde je lociran uklješten živac.

7. ČVRSTI FLEKSORI KUKA
Fleksori kuka se nalaze na prednjem delu kukova i pomažu nam pri kretanju.

UZROCI
Uzrok može biti dugotrajno sedenje na poslu ili kod kuće.

SIMPTOMI
Mogu uzrokovati pojavu boli u donjem delu leđa ali i kukovima.

LEČENJE I TERAPIJA
Lekar će proveriti fleksibilnost i verovatno savetovati rendgen, a lečenje uključuje terapiju kod fizioterapeuta i dnevno istezanje.

Izvor: Ordinacija.hr / stil.kurir.rs