KAKO DA OČISTITE TIJELO OD OTROVA IZ VAZDUHA Poznati travar otkrio recept za pravi melem za pluća

63

Narodni travar Momčilo Antonijević govorio o lekovitim svojstvima biljaka i tome koliko pomažu kod brojnih tegoba. Zanimljivo, čaj koji je jedan od najpopularnijih u Srbiji, od šipka, po travaru Momčiloviću i nije mnogo koristan.

“Šipurak nije baš sjajan za čajeve bolji je za džem”, objasnio je Antonijević.

O tome šta je najbolje da uzimamo u zimskom periodu, posebno da bismo pročistili disajne organe od zagađenog vazduha koji je poslednjih nedelja alarmatno visok i negativno deluje na naše zdravlje, Antonijević kaže:

“Od zagađenog vazduha najbolje ćemo očistiti pluća ako se preselimo na dva meseca na Taru ili na Staru planinu. Ali pošto nismo svi u mogućnosti da tako nešto uradimo, biljke mogu da nam pomognu da se izborimo od efekata zagađenja. Suva inhalacija bi bila jako dobar način, a drugi način je da koristite etarska ulja u difuzeru, odnosno u isparivaču.

Treba napomenuti da kada se koristi difuser sa etarskim uljima da se ne pali istovremeno prečišćivač vazduha jer će prečišćivač vazduha registrovati molekule ulja kao pam čestice. Etarska ulja, sem što jako dobro dezinfikuju prostor i imamo fantastičan miris, ona deluju i na povećanje koncentracije negativnih jona u vazduhu i popravljaju raspoloženje.

Negativni joni su dobri joni i oni se javljaju posle grmljavine, posle kiše, kod vodopada. Oni povećavaju koncentraciju kiseonika u prostoru tako da ih treba koristiti. Ja najviše volim kleku, ali možete koristiti različita etarska ulja kao što su eukaliptus ili bor koji su idealni za zimski period i dezinfekcijuprostora od različitih bakterija koje mogu da se nađu u njemu.”

Travar je preporučio i čaj koji smanjuje efekte zagađenosti vazduha u organizmu.

“Tu su i neki čajevi koji dobro deluju na naše respiratorne organe kao što su miloduh izop (Hyssopus officinalis). On smiruje suvi dosadni nadražajni kašalj i ima svoje antivirusno delovanje”, ispričao je narodni travar i novinar Momčilo za tv K1.

Kod suve inhalacije, najvažnija je biljka kleka.

“Kleka je posebo važna jer ona deluje snažno antiseptično i njeno ulje predlažemo ljudima kojima je neophodna ‘super suva inhalacija’. To je super stvar koja otvara naše gornje disajne puteve, jako je dobro za zdravlje naših bronhija. Preporučuje se ljudima koji pate od astme. Deluje jako dobro protiv virusa specijalno virusa gripa. Zbog svega toga kleka je prava biljka koju treba da koristimo u zimskom periodu. Kleka je odličan začin posebno za divljač”, kaže Antonijević.
ALO.RS